lezing: spinario

zaterdag 10 maart 2018

 

inschrijven z.s.m.

 


Geconcentreerd probeert de naakte jongen de doorn uit zijn voetzool te peuteren. Hij wordt de spinario (spina = doorn) genoemd, is van brons en ruim 70cm hoog. Hij stond altijd goed zichtbaar voor iedereen in Rome. De jongen was al in de Romeinse tijd populair en werd al dan niet verkleind gekopieerd in marmer en in aardewerk. Het RMO bezit een Romeinse echo van aardewerk, nog geen 8cm hoog. Wat maakte de spinario zo aantrekkelijk dat het een van de meest gekopieerde beelden van de oudheid werd? Ik ging op onderzoek uit en kwam echo's tegen in het RMO, maar ook in andere musea en – tot mijn verrassing – in en aan kerken. Het is een fascinerende en bonte stoet van spinario's: een erotisch uitdagende, een vrouwelijke op een prachtig Byzantijns ivoren kistje, een fontein-zitter, een dertiende-eeuwse stenen dwaas in Chartres en een geschilderde negentiende-eeuwse knaap. Zijn al deze echo's kunst of kitsch? Of heeft de spinario voor elke tijd een andere betekenis?

Kortom, een tocht door tweeduizend jaar cultuurgeschiedenis in de voetsporen van een mooie jongen! 

  

Locatie Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden 
Bereikbaarheid: klik hier

Tijd De lezing begint om 13.30u (precies) en is rond 15.30u afgelopen.
Er is rond 14.30u een korte pauze (ca. 10 minuten).

Kosten  € 25,00 p.p. per lezing
INclusief BTW & syllabus, maar EXclusief thee/koffie & de museumtoegang (gratis voor museumkaarthouders, anders € 12,50 p.p.).

Inschrijving U schrijft zich in voor deze lezing door vóór 1 mrt 2018 €25,00 p.p. over te maken op mijn bankrekeningnummer en door u op te geven via deze link of per telefoon (0573-256272 antwoordapparaat). Ik stuur u dan direct de bankgegevens.

Annuleert u uw reservering voor deze lezing vóór 1 mrt 2018, dan ontvangt u het betaalde bedrag terug minus € 3,- administratiekosten.
Bij latere annulering van uw inschrijving of bij onderbreking van de lezing is restitutie van het inschrijvingsgeld niet mogelijk.