OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstwoensdag 03 augustus 2016
souvenirs & (reis)herinneringen griekenland aardewerk 

klein & fijn

 

Gaan we met de auto op reis, dan kan er altijd wel een aardewerk kruik of amfoor mee terug naar huis als souvenir. 
Maar in een vliegtuig gaat dat was lastiger.

Vandaar dat we in Griekenland gevallen zijn voor deze drie miniatuur-vaasjes. De grootste is nog geen 4.5 cm hoog. Ze zijn goed gemaakt zijn en tonen prachtig de kenmerken van het "échte" Korinthisch aardewerk (linksboven), nl. verschillende (fabel)dieren op een rij en tussen hen in lukraak geschilderde rozetten; details werden ingekerfd.
Dit in Korinthe gemaakte aardewerk werd geproduceerd vanaf eind achtste eeuw vC en was tot ongeveer midden zesde eeuw vC razend populair. Zo gewild, dat ook buiten Griekenland pottenbakkers dit soort aardewerk gingen maken! Prachtige rammen, leeuwen, sfinxen, vogels, zwijnen werden erop afgebeeld met mooi uitgewerkte rozetten. In de loop van de tijd werden de rozetten sneller en slordiger geschilderd en waren ze - zoals hier - verworden tot één dot met ingekerfde verdeling.


Echt antiek aardewerk, ach .... dat is té prijzig. Maar zegt U nu zelf, van zo'n modern miniatuur vaasje krijg je toch goede zin! Hoe klein ook, de pottenbakker schilderde een prachtige duif met spriet-kuif en aan de andere kant  een huilerige leeuw.

beeld & woord © conens & van wiechen