OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstwoensdag 12 augustus 2015
turkije | istanbul byzantium | mozaïeken 

mijmeringen bij een mozaïek 2Vervolg van gisteren ......
Zoë was de dochter van keizer Constantijn VIII en toen haar vader, die zijn hele leven weinig anders had gedaan dan gokken, jagen en het bijwonen van allerlei theater-vermaak. Toen hij in 1028 overleed, had hij Zoë nog net op de valreep als rechtmatige opvolgster aangewezen. De keizer had tevens een echtgenoot voor zijn toen al vijftig-jarige dochter uitgezocht: de 61-jarige Romanus, die wel tot dit huwelijk gedwongen moest worden. Romanus nam al snel een maitresse, en Zoë? Ook zij nam een minnaar, veel jonger dan zijzelf!

In 1034 verdronk Romanus in het paleis-bad. Was het een ongeluk of moord? De volgende dag was Zoë al met haar minnaar Michaël getrouwd! Een jonger familielid van de nieuwe keizer, Michaël Kalaphates, werd door Zoë als zoon geadopteerd en als kroonprins erkend. Toen Zoë's echtgenoot in 1041 stierf, werd deze geadopteerde zoon Michaël Kalaphates keizer. Nog geen half jaar later voelde deze Michaël zich al zo sterk in de keizerlijke schoenen staan, dat hij Zoë dwong zich maar in een klooster terug te trekken, zodat hij alleen kon heersen. Waarschijnlijk heeft hij toen opdracht gegeven Zoë's hoofd in het mozaïek te verwijderen. Men begon er mee, maar de gebeurtenissen haalden de mozaïekleggers in!

Het volk van Constantinopel was furieus en kwam in opstand: hun geliefde keizerin verdreven uit het paleis naar een klooster? Dat kon niet en dat mocht niet! Het volk handelde en binnen drie dagen zat Zoë samen met haar iets jongere zus Theodora weer op de troon en werd Michaël blind gemaakt en verbannen. Beide zussen kwamen er al snel achter dat een krachtdadige man nodig was om het rijk te leiden. Theodora was non en weigerde natuurlijk te huwen, dus Zoë koos dan maar weer een echtgenoot: de rijke Constantijn Monomachus.

Op 12 juni 1042 kroonde Zoë haar nieuwe echtgenoot in de Hagia Sophia tot keizer en het keizershoofd en -naam op het mozaïek werd voor de derde keer aangepast!

Acht jaar later stierf de 72-jarige Zoë, die door ooggetuigen werd beschreven als een imponerende en knappe persoonlijkheid met goudgele haren en een prachtige, bijna witte huid; al was ze op leeftijd ze leek een jonge vrouw en had geen enkele rimpel!   

beeld & woord © conens & van wiechen

Voor meer Byzantijnse schandalen & intriges, lees dit boek.