OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstmaandag 06 november 2017
middeleeuwen frankrijk fabelwezens | sirene 

sirenen van beauvaisWe hebben al vaker over hen geschreven: de verleidelijke Sirenen, half-vogel half-vrouw-wezens die op zee Odysseus en andere klassieke helden trachtten te verleiden. In de middeleeuwen beeldden zij bij uitstek de Verleiding uit. Zó geassocieerd met de zee dat ze zeemeerminnen werden!
In Beauvais (N-Frankrijk) vonden we hele leuke muziek-sirenen!

De bisschop van Beauvais verhoogde in begin veertiende eeuw de belastingen en dat leidde tot onrust, opstanden en chaos. De inwoners van Beauvais vielen het bisschoppelijke paleis  aan en plunderden het. Toen de orde was hersteld, oordeelde de Franse koning maar even dat de stedelingen de bisschop moesten compenseren voor de schade aan zijn paleis. Hij liet van dat geld onder andere een versterkte ingang bouwen (twee torens).
Door deze ingang komen we op een knus open hof waaraan het eigenlijke bisschoppelijke paleis ligt, nu een museum. En daar zien we ze .... de sirenen.

Van het geld restaureerde en verfraaide de bisschop in begin veertiende eeuw ook het gehavende paleis-interieur. Toen werden op de gewelven prachtige halfnaakte sirenen geschilderd die op verschillende instrumenten muziek maken. Hun geluid zal vast harmonischer hebben geklonken dan onze sirene om exact 12.00 uur, vandaag!

Meer sirenen .......

© conens & van wiechen drs. A. van Wiechen