OudWeb-log - voorbije toekomstmaandag 07 januari 2013
middeleeuwen frankrijk fabelwezens | sirene 

sirene van chauvignyWe staan in de St.Pierre kerk in Chauvigny (Poitou, Frankrijk). Er is zoveel te zien! Nu even aandacht voor een halfkapiteel in de kerk. Gebeeldhouwd in de twaalfde eeuw zien we een zeemeermin (sirene) met mooie vissstraat en twee kleine borstjes. Ze houdt in elke hand de lange nek van een vervaarlijke vogel vast. Een vogel met scherpe bek, vleugels en klauwen.
De middeleeuwse beeldhouwer heeft het vogel-aspect van de sirene - zoals ze in de klassieke wereld bekend was - op een wel heel 'aparte' manier uitgewerkt: een zeemeermin die twee vervaarlijke vogels in bedwang houdt.

Dat doet ons denken aan de omschrijving die Isidorus van Sevilla - de encyclopedist van rond 600 - gaf van de sirene: "mensen denken dat er drie sirenen waren; ze waren deels meisje en deels vogel en ze hadden vleugels en klauwen". Door hun muziek verleid leden zeelui schipbreuk; kortom sirenen waren vrouwen die mannen in het verderf stortten! "Men zegt dat ze vleugels en klauwen hebben omdat sexueel verlangen zowel doet vliegen als verwondt". En dat ze op zee leven is misschien niet zo vreemd - voegde Isidorus er aan toe - als je bedenkt dat Venus werd geboren uit de golven!!!

Zou de middeleeuwse beeldhouwer bij deze sirene dat sexuele aspect in die twee aparte vogels hebben gesymboliseerd? Maar waarschijnlijker is dat wij er veel te veel achter zoeken en dat hij gewoon een bloedmooie sirene verbeeldde om de kerkganger te amuseren. Wie weet?