OudWeb-log - voorbije toekomstdinsdag 30 augustus 2016
souvenirs & (reis)herinneringen romeinen | mozaïeken italië | sicilië 

oude & nieuwe liefde 

Prachtige bruidjes in oogverblindend witte bruidsjurken met wapperende franjes en slepen komen we vaak tegen. Waar wij het verleden zoeken, vinden zij het romantische decor voor hun bruidsreportages. Bij Piazza Armerina op Sicilië dirigeert de fotograaf het bruidspaar naar de binnentuin van een Romeinse villa om tussen grauwe zuilen en groene planten dé herinnering te maken aan deze unieke dag. 

Op bevel wisselt het jonge paar verliefde blikken en probeert elkaar in onnatuurlijke houdingen in evenwicht te houden. Het lijkt allemaal geforceerd.

Wij dwalen door de villa met de blik naar beneden. Overal zijn prachtige mozaïek-vloeren bewaard gebleven. En U weet van mozaïeken worden we altijd blij! Hier in deze Romeinse villa uit begin vierde eeuw mogen we over speciale loopbruggen naar de mozaïeken beneden ons kijken: de officiële ontvangsthal, de badruimten, de kinderafdeling  - met een apart toilet op kinderhoogte!  - en dan .... een kamer met een liefdevol tafereel: man en vrouw omarmen elkaar terwijl haar kleed afglijdt; dit moet wel de echtelijke slaapkamer zijn geweest!

We dwalen nog uren in deze villa. Langzaam maar zeker vormen we onszelf een beeld van de eigenaar van deze villa. Het moet een rijke Romein zijn geweest, misschien zelfs wel een lid van de keizerlijke familie, die hier met vrouw en kinderen woonde. Of dit Romeinse echtpaar 1700 jaar geleden gelukkig is geweest in deze villa? Mozaïekvloeren, net zoals onze stereotiepe bruidsfoto's, zeggen daar natuurlijk niets over.

In de binnentuin zien we dat de fotograaf zijn spullen heeft ingepakt. Bruid en bruidegom omarmen elkaar opgelucht en zó innig alsof ze onbewust het Romeinse vloermozaïek naspelen en lachen nu ongedwongen; ze lijken eindelijk écht gelukkig!

beeld & woord © conens & van wiechen