OudWeb-log - voorbije toekomstvrijdag 13 maart 2015
renaissance nederland literatuur 

boekenweek: lof der zotheid 

Als er een werk tijdloos is, dan is dat in mijn ogen wel Erasmus' Lof der Zotheid, waarin de mens op de hak genomen wordt. De ondeugden van iedereen – van hoog tot laag, man of vrouw – worden besproken. Weg met de graaiers, de arroganten, de nietsnutten en de oeverloos orerende dommeriken. Weg met de vriendjespolitiek en met de uiterlijke pracht & praal zonder inhoud!

"Het is ongelooflijk hoeveel stof tot lachen, wat een zot schouwspel, wat een bron van vermaak de aanblik der dwaze mensenkinderen de hemelse goden verschaft. Zoals men bij Homerus kan lezen, besteden de goden de morgenuren – zolang ze nog nuchter zijn – om ruzie te maken op hun vergaderingen en om van de stervelingen geloften aan te horen. Maar later op de dag, wanneer zij onder invloed van de nectar zijn gekomen, hebben zij geen lust meer, zich in te laten met serieuze bezigheden. Ze zoeken zich dan een plaatsje op een vooruitstekende punt van de hemel en bespieden – vandaaruit naar beneden blikkend – de mensen op aarde. Geen toneelstuk is hun liever! Dan zien we heel wat moois, want het wemelt daar van zotten. Ik [Moria, godin van de zotheid] weet er alles van, want ik zoek zelf ook wel eens een plaatsje tussen die Homerische goden" (vertaling A. Dirkzwager & A.C. Nielson).

De schrijvende Erasmus – hier afgebeeld – is het houtsnijwerk in het bovenlicht van de vroegere Latijnse School in Deventer (Grote kerkhof). Hier ging de jonge Erasmus tot 1485 naar school en leerde er ook de beginselen van het Grieks.

beeld & woord © conens & van wiechen

Voor een prachtige CD-box met muziek uit de tijd & teksten van Erasmus,
klik hier.