OudWeb-log - voorbije toekomstwoensdag 16 april 2014
spanje sarcofagen & askistjes middeleeuwen | sarcofagen 

koninklijke droefheidEen menselijk drama in steen, zo kun je de stenen tombe-deksel van doña Blanca wel omschrijven. Deze staat in de grootse Santa María la Real kerk in Nájera (N-Spanje). Het betreft het grafmonument van Blanca, vrouw van koning Sancho III van Castilië en León. Zij stierf in Toledo op 12 augustus 1156.

In het midden van de lange kant van haar grafmonument heeft de beeldhouwer haar liggend  afgebeeld onder een fraai gedrapeerde deken. Twee engelen begeleiden haar zieltje.

Rechts van dit "sterfbed" staat de 22-jarige vorst; hij valt bijna in zwijm van verdriet. Drie mannen moeten hem ondersteunen. Het echtpaar was weinig geluk beschoren, lijkt het. Ze huwden in 1151; hij was toen 17 jaar jong en zij waarschijnlijk nog jonger. Hun zoon, geboren in november 1155, werd later koning van Castilië: Alfonso VIII.  In de zomer van 1156 stierf Blanca vermoedelijk aan complicaties als gevolg van deze geboorte. Uit verdriet zou Sancho - zo vertelde men - een zilveren lamp boven het graf van zijn vrouw hebben laten ophangen. Een lamp die altijd moest branden. In augustus twee jaar later stierf Sancho III zelf.

Het persoonlijk drama van de jonge vorst, dát wist de middeleeuwse beeldhouwer voortreffelijk te verbeelden: het iets schuin gehouden hoofd, de gesloten ogen en zijn slappe lichaam zijn "levensecht". Een brok in de keel .... zelfs na ruim 850 jaar!