aanrader: throne of solomon.

 

The wandering throne of Solomon
Objects and tales of kingship in the medieval Mediterranean
by Allegra Iafrate
Leiden: Brill, 2016
348 p., kleurenill.- ISBN 9789004305182

 

Al heel lang ben ik in de ban van Salomo, eigenlijk vanaf het moment dat ik eind zeventiger jaren deelnam aan de opgravingen op de Troon van Salomo (Taxt-e Suleiman, NW-Iran) waar in de zesde eeuw een van de belangrijkste Sassanidische vuurheiligdommen stond. In de omgeving lagen nog de Paardenstal van Salomo en de Gevangenis van Salomo. Alleen de naam herinnerde aan de bijbelse koning. Zoals zo vaak gebeurde met plekken of ruïnes die een groots, voorbij verleden hadden of met kostbare voorwerpen, verbond de middeleeuwer ze graag met de grote, wijze en rechtvaardige koning Salomo.

Rond de figuur van Salomo werd in de middeleeuwen, in de christelijke, joodse en islamitische werelden, een prachtig web van verhalen en symbolen geweven. Fascinerend hoe mythen de ring, het zegel, de knoop, de tempel, de zuilen, het testament, de sleutel, het lied, de tafel en de mijnen van Salomo een bijzondere waarde toekenden.

Allegra Iafrate, verbonden aan het Kunsthistorisches Institut te Florence, heeft nu een fascinerend boek geschreven over de troon van Salomo en de symboliek ervan in het middeleeuwse Middellandse Zeegebied. De troon wordt kort beschreven in de bijbel (1. Kon 10.18-20): "Van ivoor liet hij een grote troon maken, die werd overtrokken met zuiver goud. Zes treden leidden naar de troon, die aan de bovenkant een ronde hoofdsteun had en armleuningen aan weerszijden van de zitting. Naast de armleuningen stonden twee leeuwen en op de zes treden stonden twaalf leeuwen, één aan elke kant van iedere tree. In geen enkel koninkrijk was ooit zo'n troon gemaakt". In 2 Kron 9.17-19 is ongeveer hetzelfde te lezen met de toevoeging dat er ook een "gouden voetenbank" was. Deze troon werd in de middeleeuwen een symbool van de macht van de vorst en werd verder ingekleurd, uitgebreider beschreven én vormgegeven door Byzantijnse keizers, rabbi's en moslim auteurs.

The wandering throne of Solomon is een wetenschappelijke studie met een uitgebreid notenapparaat en een lange bibliografie. Kortom, een heerlijke Fundgrube voor fijnproevers zoals ik die geïnteresseerd zijn in de wederzijdse beïnvloeding van christenen, joden en moslims in de middeleeuwse Mediterrane wereld en een grote stimulans om hierover vaker artikelen te schrijven, bijvoorbeeld over de Byzantijns keizertroon met automata ofwel verguld bronzen leeuwen en vogeltjes die op commando brulden en sjilpten ......

© A. van Wiechen - www.OudWeb.nl