OudWeb-log - voorbije toekomstmaandag 28 januari 2013
duitsland romeinen | mozaïeken 

sportief pakjeAan de Moezel lagen prachtige villa's van welgestelde Romeinen. In midden negentiende eeuw vond men in Nennig resten van zo'n grootse villa: eigen badgebouwen, overdekte wandelgangen, zuilengalerijen, aparte gastenverblijven etc. De vloer van de belangrijkste ruimte in het gebouw was belegd met een ruim 10 bij 15 meter groot mozaïek. Geheel verdeeld in geometrische patronen waren er oorsponkelijk acht  grotere figuratieve velden. Hierin liet de huiseigenaar scenes uit de 'arena' neerleggen. Bezocht hij graag het amfitheater? Verdiende hij soms goed geld met deze 'spelen'?


We zien hoe in de derde eeuw muziek van waterorgel en trompet de wedstrijden opvrolijkte (links), hoe gladiatoren elkaar of dieren te lijf gingen. Vechtende gladiatoren (rechts) hebben we veel vaker afgebeeld gezien in de mediterrane wereld, maar hier - op deze winterse druilerige regendag in Nennig - zagen we hoe blijkbaar ook Romeinse arena-vechters zich aanpasten aan het koudere klimaat. .....
Gladiatoren streden zoals gebruikelijk bijna naakt, maar deze twee - de een gewapend met stok, de ander met zweep - dragen hooggesloten en been-bedekkende kleding; ze lijken wel op onze hedendaagse sporters in van die modieuze "design" sportpakken!