OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomst



zaterdag 07 mei 2016
romeinen italië | rome eten, voedsel aardewerk 

romeinse afvalberg



 

In de Romeinse tijd werd het eten bewaard en/of opgediend in glas en aardewerk.

Ooit zagen we bij de haven van Rotterdam een heuse berg van ingezameld glas. Nou denken we dat het inzamelen van gebruikt glas in onze glasbakken "modern" is, maar tweeduizend jaar geleden deden de Romeinen dat al! Er werd zelfs in gehandeld, ook in Rome. Het is leuke van glas is dat het hergebruikt kan worden, opnieuw gesmolten om er weer nieuwe vazen, flessen en bekers van de blazen.

Anders is het met aardewerk. Olijfolie of wijn werden in grote amforen over grote afstanden getransporteerd, uiteindelijk in Rome opgeslagen en vervolgens in kleinere amforen overgegoten. De meeste grote amforen waren verder niet meer bruikbaar en werden als afval weggegooid. Zo ontstond er in Rome een schervenberg of 'aardewerk-berg', de Mons Testaceus, nu Monte Testaccio genoemd: een heuvel met een omtrek van 1000m en 30m hoog. Slechts voor een klein deel zijn de scherven nog maar bestudeerd; het gaat om de buitenste laag. Omdat de Romeinen op hun amforen merktekens aanbrachten én de ateliers vaak hun eigen stempel voor het bakken in de klei aanbrachten, komen archeologen veel te weten over herkomst en inhoud van de 'containers van de oudheid. Sommige onderzoekers spreken al van 40 miljoen amforen uit Spanje alleen al, die ooit gevuld waren met olijfolie!   
Een afvalberg van amforen in hartje Rome ..... nog generaties archeologen zullen blij blijven puzzelen.

Zonnig weekend!

© www.OudWeb.nl A. van Wiechen