boek: van rome naar romeins
Van Rome naar Romeins
Wim Hupperetz, Olaf Karper, Frits Naerebout, Miguel John Versluys
Zwolle: WBOOKS, 2014
192 p. met veel kleurafb.
ISBN 978-94-625-8016-9
Dit boek verschijnt bij de herinrichting van de Romeinse afdeling in het Allard Pierson Museum (Amsterdam). Na een kort voorwoord vertellen Naerebout & Versluys in de inleiding wat precies dit boek beoogt: het laten zien van de diversiteit en de wederzijdse beïnvloeding van de verschillende gebieden van de Romeinse wereld. Van ongeveer 200 vC tot 300 nC worden drie gebieden onder de loep genomen:
het Italisch schiereiland,
Egypte en
de Lage Landen
die in relatie tot elkaar worden besproken. De collectie van het Allard Pierson Museum (APM) is de leidraad. Zeven themata worden behandeld en elk thema bestaat uit vier onderdelen: eerst wordt het thema heel summier in algemene zin besproken en daarna wordt het thema bestudeerd in de drie genoemde gebieden.
De zeven themata zijn: mensen en mobiliteit, economie, nieuwe voedselpatronen, veranderende wereldbeelden, de gebouwde omgeving, uiterlijk als expressiemiddel (kleding, sieraden) & nieuwe vormen van vermaak.
Het is een interessante manier om een museum-collectie te presenteren. Niet de traditionele museumcatalogus, maar een boek dat de museumstukken in de context plaatst van tijd én locatie. Tevens laat het prachtig zien hoe ongelooflijk mobiel de mens was in de Romeinse periode. Van slaaf tot keizer van soldaat tot handelaar ... reisde men van de Muur van Hadrianus in Engeland en de Rijn tot de Sahara, van de Portugese kusten tot de Eufraat. Niet voor niets werd de Middellandse Zee Mare nostrum (Onze zee) genoemd. Het was een periode van grote culturele en religieuze uitwisseling, beïnvloeding en vernieuwing.
In het laatste hoofdstuk (p.174-185) wordt de Romeinse collectie in het APM besproken vanaf 1934 tot de "dynamische collectiepresentatie" anno 2014.
Twee kaarten (Lage Landen & Egypte), een chronologie van de Romeinse keizers, auteursinformatie, verantwoording en colofon beslaan de laatste pagina's van het boek.
Het is een mooi boek. Het geeft goed weer hoe verscheiden en fascinerend de Romeinse wereld in de besproken gebieden was. Werd het eigene behouden, aangepast, geromaniseerd of helemaal afgewezen en in hoeverre nam de Romein in Italië andere gewoonten of goden over van elders?
Een absolute aanrader voor iedereen die bijgepraat wil worden over en een blik wil werpen in de 'mondiale' en 'multiculturele' Romeinse wereld.