OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstwoensdag 13 februari 2013
souvenirs & (reis)herinneringen romeinen | hadrianus italië | rome egyptomanie 

neo-egyptisch in romeEr was en is veel Egypte in Rome, denk maar aan de obelisken die vanaf het begin van onze jaartelling door keizers naar Rome werden versleept. Maar in de negentiende eeuw gebruikte de architect en archeoloog Luigi Canina oud-Egyptische architectuur als inspiratiebron voor een toegang naar de Villa Borghese, zoals Egyptische zuilen, pylonen, liggende leeuwtjes. Canina plaatste ook twee obelisken aan de voorzijde.
Daar stonden ze zoals bij de oud-Egyptische tempel: de ingangsweg liep tussen het obelisken-paar door!
De toenmalige bewoner van de familie-villa was Camillo Borghese, die vooral bekend werd vanwege zijn huwelijk met Napoleon's zuster Pauline en die haar - halfnaakt als Venus - door de beeldhouwer Canova liet vereeuwigen.

Canina legde zijn plannen uit voor de parkaanleg en daarbij zou een oud-Egyptisch bouwwerk prima passen. Had immers de grote Romeinse keizer Hadrianus ook niet een stukje Egypte in zijn villa laten aanleggen in de vorm van een langgerekte vijver als herinnering aan de Nijl?
Dat paste de keizer, dus zoiets paste ook prins Camillo!

Ja, dat het bouwwerk niet van graniet gebouwd zou kunnen worden, maar van baksteen bedekt met stuc ..... ach - zo meende Canina - ook de Romeinse architect Vitruvius vertelde ons dat zelfs vorsten - onder hen de beroemde koning Mausolus -  in paleizen woonden gebouwd van baksteen afgewerkt met stuc. 
Kortom, met een 'Egyptische' ingang zou prins Camillo niet onder doen voor keizer Hadrianus en koning Mausolus, die vooral beroemd was vanwege zijn grafmonument (mausoleum), één van de zeven klassieke wereldwonderen.


Het leuke is dat Canina bij de bouw toch ook heel praktisch dacht, immers de porticus met vier Egyptisch ogende zuilen bood een prima schuilplek tegen slecht weer!
Nu is het prima weer, de bomen staan vol in blad en dus ..... is de obelisktop niet zichtbaar.
We kunnen ook niet alles hebben!