OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstwoensdag 14 mei 2014
souvenirs & (reis)herinneringen pelgrims & reizigers middeleeuwen spanje 

reizen in het verledenReizen en dus ook pelgrimeren in de middeleeuwen kon gevaarlijk, zelfs dodelijk zijn!

Ooggetuigeverslagen van pelgrims op weg vanaf de twaalfde eeuw en zeer realistische middeleeuwse miniaturen geven ons nu nog een levendig beeld van al de gevaren onderweg naar Santiago de Compostela (NW-Spanje).

Een zeventiende-eeuwse geestelijke uit Rouen werd op weg door struikrovers overvallen en vastgebonden aan een boom in erbarmelijke toestand achtergelaten.

 

 

Jacobus Lemesre reisde per boot naar het (vermeende) graf van de apostel Jacobus. Onderweg kaapten piraten de boot en verkochten de onfortuinlijke Jacobus als slaaf; hij bereikte Spanje - en dus het graf van zijn patroonheilige - nooit!
Ziekten, slecht weer, onbetrouwbare mensen, vraatzuchtige dieren en duivelse verleidingen konden de pelgrims veel hinder bezorgen. En dan die herbergiers en veerlieden ..... ze probeerden iedereen af te zetten of erger! Slechte route-informatie was voor Jobst Keller in de vijftiende eeuw een groot probleem; hij vertrok uit Augsburg maar was na weken reizen zó verdwaald dat hij naar huis terugkeerde zonder Santiago te hebben gezien. Graven van de meest onfortuinlijken onder de pelgrims zijn teruggevonden o.a. rond een achtkantige romaanse grafkapel in Eunate.

Wat hebben wij het dan toch makkelijk onderweg, met onze routeplanners, mobieltjes, hulp onderweg etc. ......