referenties

 

Prof.dr. Ruurd Halbertsma
Conservator klassieke wereld, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden:
Annet van Wiechen is een vrouw met een missie: de wereld van de oudheid en middeleeuwen toegankelijk maken voor een breed publiek. Zij doet dit door middel van voordrachten, die van een grote aantrekkelijkheid zijn door het (zelf gemaakte) beeldmateriaal en de enthousiaste manier van presenteren. Het is uit haar voordrachten duidelijk dat zij de wetenschappelijke inhoud hoog in het vaandel draagt – zij is in Leiden afgestudeerd in de archeologie.
Het vertalen van die gedegen inhoud naar een breed publiek toe is een gave die Annet bezit. Inhoud en vorm worden op deze manier in een mooi evenwicht gepresenteerd.

 

Paul Overdijk
Director Strategy at PostNL Parcels:
Ik heb Annet van Wiechen leren kennen als iemand die in haar presentaties vanuit haar kennis van de geschiedenis belangrijke lessen en parallellen naar actuele onderwerpen weet te trekken. Zo weet ze je duidelijk te maken dat er weinig nieuws is onder de zon, maar dat je toch steeds een verrassende invalshoek kunt kiezen. Presentaties die met passie worden gegeven, eye-openers, lezingen die je bij blijven. 

 

Marian van Caspel-van Til
Directeur van de Kunsthistorische Leergangen Utrecht in de periode 1988-2008:
Jarenlang heb ik in Utrecht binnen de Kunsthistorische Leergangen cursussen en lezingen georganiseerd. Die van Annet van Wiechen en haar man, fotograaf Ruud Conens, vormden hoogtepunten. Annet geeft geen les, maar houdt een voordracht. Terwijl haar stem – zonder microfoon - met gemak de ruimte vulde, verzorgde Ruud de diaprojectie. Samen namen ze de toehoorders mee naar verre oorden en tijden. De dia’s waren door Ruud gemaakt tijdens lange reizen door het Middenlandse Zee gebied, waar zij altijd naartoe gingen om nieuwe inspiratie op te doen. Om vervolgens in het cursusseizoen steevast volle zalen te trekken.
Annet is een zeer professioneel docente die zich zeer diepgaand voorbereidt op haar onderwerpen. Door haar kennis van de islamitische kunst is zij als een van de weinigen in staat verbanden te leggen tussen de christelijke, joodse en islamitische kunst. Zo zal ik nooit haar lezing over de kruistochten vergeten. Deze behandelde ze vanuit islamitisch perspectief. De schellen vielen me van de ogen!
De dia’s van Ruud Conens blijven, na zijn dood, een onuitputtelijke bron voor de cursussen, lezingen en weblog van Annet. Met haar powerpoint-presentaties – met gescande dia’s van Ruud - is ze meegegaan met haar tijd. Ze blijft ons verbazen met haar enorme kennis van zaken en professionaliteit.

 

Gerrit Jan Kerkdijk , hoofddocent Bedrijfskunde Saxion en 
Annet Steenhuisen. oud rechter-plv.: 
Wij genieten samen erg van jouw lezingen. Leerzaam en onderhoudend. Ze veranderen iedere keer weer onze blik op de werkelijkheid door de verrassende invalshoeken die jij in je lezingen biedt. En dat is heerlijk. We moeten nu wel opnieuw naar al die kerken in Frankrijk en Spanje omdat we nu nog veel meer kunnen “zien” dan voorheen. 
De recente lezing over de “verbeelding” van het laatste oordeel door de eeuwen heen was weer buitengewoon boeiend.  De polariteiten van hemelse majesteit en aardse onderdanen, beoordelaar en beoordeelden, geredden en verdoemden kun je zo weer doortrekken naar de koek en de gard. En dan die prachtige mooie foto’s en detailopnamen. Een blijvend monument voor Ruud.
Je zojuist begonnen drieluik over de ezel door de eeuwen heen is weer uiterst boeiend. We verheugen ons op de verschijning van deze ezelverhalen in boekvorm!

 

Noortje de Jong
Vice-voorzitter Atalaya, de Spaans culturele vereniging in Deventer:
Als bestuurslid en samensteller van het programma voor Atalaya, de Spaans culturele vereniging in Deventer, nodig ik graag Conens & Van Wiechen uit om voor ons een lezing te houden. Dan weet ik dat uit diepgaande kennis van historie, kunst en cultuur van het Middellandse Zee gebied wordt geput en dat in goed overleg een perfect op Atalaya toegesneden lezing zal worden verzorgd.
Als Annet van Wiechen met haar presentatie begint is er intense aandacht: zij is een begenadigd vertelster, die het publiek oprecht deelgenoot wil maken van haar kennis van en liefde voor kunst en historie. De kwaliteit van het beeldmateriaal is hoog, de beelden zijn prachtig en aansprekend, vooral omdat Annet van Wiechen het publiek op een intense manier laat kijken naar tot dan toe verborgen aspecten. Terwijl het publiek zich verdiept in het moois dat gepresenteerd wordt, voert de spreekster hen duidelijk en trefzeker naar het  uiteindelijke doel.

 

Myrthe de Freese
Vertaalster en docente Nieuwgrieks:
Jarenlang volgde ik cursussen en lezingen van Annet van Wiechen bij Kunsthistorische Leergangen Utrecht. De zaal zat altijd bomvol en terecht!
Nu Annet helaas zelden meer in Utrecht voor haar lezingen komt, probeer ik haar waar het mij maar mogelijk is achterna te reizen. Ik heb menige cursus of lezing gevolgd op het gebied van kunstgeschiedenis of archeologie, maar ik kom steeds weer bij Annet van Wiechen terecht. Het is de veelzijdigheid van Annet die mij altijd weer treft: kundigheid op haar gebied, de altijd duidelijke en levendige toelichting bij de prachtige door Ruud Conens gemaakte beelden, de keuze van de onderwerpen met daarbij het boeiende voorlezen van geschreven bronnen uit de betreffende periode, dat de toehoorder nog meer meetrekt in het onderwerp.  De verbanden die zij  legt tussen diverse stromingen, overgangen en overlappingen in periodes aan de hand van de beelden, zijn vaak heel verhelderend en verrassend.  Zowel voor argeloze bezoekers als mensen met meer voorkennis is een voordracht van Annet boeiend. Door met haar ogen te leren kijken naar oude voorwerpen heeft Annet bij mij het plezier bij bezoek aan archeologische musea sterk verhoogd, en menige door mij gemaakte vakantiereis kreeg meerwaarde door opgedane kennis bij een lezing of cursus van Annet van Wiechen!

 

Herman van der Kooij
Docent Nederlands:
Annet van Wiechen is in staat je tijdens haar lezingen twee uur lang te boeien. Ze paart enthousiasme aan een ongelofelijke hoeveelheid kennis over tal van onderwerpen uit de klassieke oudheid en van recentere datum en weet nieuwe en originele verbanden te leggen. Haar verhaal wordt vergezeld door de meest prachtige dia’s die door haar man Ruud Conens zijn gemaakt.
Met deze combinatie van verhaal en dia’s zorgt ze voor en onvergetelijke ervaring.

 

Atie van IJzeren-Borghuis:
Geen ander brengt het verleden tot leven als Annet van Wiechen. Met haar boeiende verteltrant en de schitterende beelden gemaakt door haar man Ruud Conens neemt ze me mee naar verre bestemmingen in vervlogen tijden. En wanneer ik dan thuiskom na zo’n ‘reis’, zinderen de indrukken nog heerlijk na….  

 

Drs. Karen Groeneveld:
Ik volg al jaren lezingen en cursussen van Annet van Wiechen.  Ze gaan voornamelijk over onderwerpen uit de oudheid en de middeleeuwen.  Wat die onderwerpen ook zijn, ze worden allemaal even interessant door haar grote vakkennis, haar enthousiaste manier van vertellen en haar prachtige beeldmateriaal.

 

Ton Swanink:
Annet van Wiechen neemt je mee op reis naar steden en landstreken, langs archeologische en oudheidkundige hoogtepunten en boeiende details. Een reiskoffer vol met archeologie, kunst en geschiedenis. Een reis door de tijd gevisualiseerd middels de prachtige dia's van haar man Ruud Conens. Annet lardeert haar lezingen met leuke verhalen, anekdotes, mythen en legendes. Geweldig om naar te luisteren en te kijken!
TIP: Moet u voor een groepje mensen iets organiseren?
Doe dan eens wat anders: een lezing van Annet. Succes verzekerd!

 

Focko De Zee
Bestuurslid Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem:
Al jaren volg ik de cursussen bij Annet van Wiechen. Dat is steeds weer een belevenis.
Waarom?
Eigenlijk is dat heel eenvoudig, ze combineert nl. zeer veel kennis met een zeer prettige verteltrant. Dat betekent altijd toehoorders die niet in slaap vallen en vragenstellers die altijd een adequaat antwoord krijgen. En dat is geen sinecure, weten we ook bij ons genootschap, waar een slechte spreker soms door de mazen van het kritische net zwemt. Sinds haar eerste lezing bij ons genootschap is onze norm: “zoals mevr. Van Wiechen het doet, zo hoort het!” 

 

Beste Annet,
Graag wil ik je laten weten, dat ik weer enorm genoten heb van de lezing, die je over Cleopatra gegeven hebt. Het is altijd weer een feest door je enorme feitenkennis ondergedompeld te worden in een stuk betekenisvolle historie. Daarnaast zorgt je vlotte, en vaak ook geestige voordracht, alles geïllustreerd met prachtige dia's, ervoor, dat jouw lezingenavonden betekenisvolle gebeurtenissen zijn, die blijvend verrijken!
De essentie van de lezing geef je ons mee, zodat we, eenmaal thuis alles nog eens over kunnen lezen, zodat het meer bezinkt.
Ik hoop nog vele lezingen te kunnen bezoeken en verheug me op de volgende.
Hartelijke groet, E. Salet