lezing: ravenna

  
   

Wie Ravenna zegt, denkt aan mozaïeken .....

Over de stichting van de stad vertelde men in de oudheid al verschillende verhalen. In ieder geval kreeg de stad vanaf Augustus een belangrijke haven voor de vloot. Volgens de legende die waarschijnlijk in de 6e eeuw ontstond, zou Petrus Apolinaris uit Antiochië naar Noord-Italië hebben gestuurd om in die streek te missioneren.  
De stad beleefde zijn grootste bloei onder keizer Honorius (r.395-423) die het hof in 402 van Milaan naar Ravenna verplaatste. Zijn zus Galla Placidia liet in Ravenna haar mausoleum bouwen, versierd met prachtige mozaïeken.

De laatste keizers van het Westen resideerden nog wel in Ravenna, maar hadden weinig invloed. Een ooggetuige meldde in 467: "Ravenna is een moeras en het leven is hier als een paradox: de muren vallen om en het water blijft staan, torens storten in en de schepen zitten vast, de zieken lopen rond en hun artsen liggen in bed, de thermen zijn ijzig en de huizen branden, de levenden sterven van dorst en de doden zwemmen in het water, de dieven waken en de rechters slapen, de priesters verrijken zich en de Syriërs zingen psalmen, ... de oudjes oefenen zich in het balspel, de jongens in het dobbelspel, de eunuchen bestuderen de krijgskunst en de barbaarse soldaten de dichtkunst...."

Het mausoleum van koning Theodorik (r. 474-526) herinnert nog aan een korte periode van gotisch bestuur.

Belisarius veroverde Ravenna in opdracht van het Byzantijnse keizerspaar Justinianus & Theodora en vanaf 544 werd Byzantijns Italië bestuurd vanuit Ravenna. De keizersportretten in de San Vitale behoren tot de bekendste mozaïeken van de stad. 

Uiteraard ook aandacht voor de andere monumenten rond Ravenna, zoals de twee baptisteria, de zesde-eeuwse ivoren bisschopszetel van Maximianus en de Sant' Apollinare in Classe.