OudWeb-log - voorbije toekomstmaandag 09 juli 2012
jordanië islam | kunst & architectuur fabelwezens 

koning suleiman, djinns & avonturenMannen op kamelen, verhalen over koning Suleiman (Salomo) die het paleisje zou hebben gebouwd, ronddwalende djinns (geesten), gevechten ...

Voor het eerst hoorde de geleerde Alois Musil in 1896 van het bestaan van Qusayr Amra (of Koeseir Amra in Jordanië). Het liefst zou hij direct op pad zijn gegaan, maar locaal heersten twee, elkaar vijandiggezinde stammen. Het verhaal over zijn eerste bezoek in de zomer van 1898 leest dan ook als een avonturenroman: Alois (sjeik Musa) verkleed als bedoeïn door de gouverneur voor spion aangezien, mannen op kamelen, verhalen over koning Suleiman (Salomo) die het paleisje zou hebben gebouwd, ronddwalende djinns (geesten), gevechten ... maar veertig minuten had Alois Musil tot zijn beschikking om Qusayr Amra ofwel "het paleisje van Amra" te bekijken.

De bekende Lawrence of Arabia verbleef in augustus 1918 in "Kusair el Amra" - zo schreef hij in zijn Seven pillars of wisdom - "dat schitterend uitkwam tegen een achtergrond van ritselende bomen". Hij en zijn mannen maakten onder deze bomen en in het gebouw kwartier, terwijl zij probeerden uit te pluizen wat die vervaagde fresco's wel zouden voorstellen; "with more laughter than moral profit".

We weten nu veel meer over dit buitenverblijf, dat waarschijnlijk gebruikt werd door de Omayyade prins al-Walid II, die slechts kort kalief is geweest (743-744). Qusayr Amra bestaat uit ontvangst-, slaap- en badruimten die ooit prachtig waren beschilderd met jacht- en hofscènes; de vormgeving van bouwwerk en schilderingen was geïnspireerd door die in de Romeinse & Byzantijnse & Perzische werelden.

De schilderingen van jagende en worstelende mannen stonden ongetwijfeld aan de 'wieg' van de locale verhalen over djinns en Lawrence's mannen werden door de  geschilderde voluptueuze danseressen aan het lachen gebracht ..... 
hoe dan ook, Qusayr Amra geeft ons nu een fascinerend inkijkje in het leven van de elite in de vroeg-islamitische achtste-eeuwse wereld!

 


Zie ook het pas verschenen prachtige boek Byzantium and Islam ....