OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstwoensdag 04 februari 2015
griekenland | athene griekenland steengroeve 

stapvoets naar athene 

Natuurlijk, in Athene is een bezoek aan het Parthenon op de Acropolis een must. Elke keer is het weer anders, niet alleen wat het licht betreft, maar ook vanwege de jarenlange en bijna eindeloze restauraties. Maar deze keer willen we ook de bron zien van het Parthenon: de ruim 1100 meter hoge Pentelikon-berg, iets ten noordoosten van Athene. Hier kwam en komt het marmer vandaan voor de Acropolis-bouwwerken en voor de huidige restauratiewerkzaamheden. Als we op de berg aankomen, is het uitzicht vanuit de marmerbron op de stad prachtig. Op de weg terug rijden wij achter een zware vrachtwagen die enorme blokken marmer vervoert. Bijna stapvoets. Tijd genoeg om even stil te staan bij het verleden, bij al die ossen, ezels en muildieren die nodig waren om het marmer van de groeven naar de Acropolis te brengen. Aristoteles vertelde daar een prachtig verhaal over:

Toen de Atheners in de tweede helft van de vijfde eeuw vC bezig waren met de bouw van het Parthenon, was er een heel oud muildier dat door zijn baas was vrijgesteld van werk, zó oud was het. Dat kon heel oud zijn, want ooit liep in Athene een 80-jarig muildier rond. Maar het vrijgestelde, bejaarde muildier wilde ook zijn bijdrage leveren aan de bouw van de Athena-tempel op de Acropolis. Daarom liep hij vrijwillig met de jonge muildieren mee als een soort inspirerende mentor, net zoals die oude vakman die niet meer met zijn handen hoefde te werken, maar wiens kennis en kunde voor de jongere generatie een grote stimulans was. Toen de inwoners van Athene het verhaal over het bejaarde muildier hoorden, stonden ze erop dat het voldoende voer kreeg waarvoor zíj wel zouden betalen.

Een leuk verhaal dat goed past in de context van die tijd toen vrije mannen en slaven naast elkaar werkten aan de herbouw van hun godenzetel en Athene's trots: de Acropolis. Iedereen en ieder dier, jong en oud ... de schouders eronder!

De zware vrachtwagen rijdt nog steeds bijna stapsvoets. Als het gemotoriseerd al zó lang duurt, hoeveel tijd vergden die marmerverplaatsingen dan ruim tweeduizend jaar geleden wel niet. De chauffeur geeft aan dat we gemakkelijk kunnen passeren en dat doen we.

We rijden de broeierige en smogachtige hectiek van modern Athene in ....

 

beeld & woord © conens & van wiechen
uit het boek de EZEL