OudWeb-log - voorbije toekomstmaandag 25 februari 2013
frankrijk | parijs glas & glasramen frankrijk egyptomanie egypte 

doorzichtige piramideWe hebben al heel wat piramides gezien. Uiteraard de echte in Egypte, een van marmer in Rome, de bakstenen piramide in Ostia ..... en eentje van zoden in het midden van ons land: de Pyramide van Austerlitz. In Parijs zagen we glazen piramides ....

Het Louvre kon in de jaren tachtig van de vorige eeuw de stroom bezoekers niet meer optimaal verwerken en er werd besloten een nieuwe ingang te bouwen. Op 30 maart 1989 waren de bouwactiviteiten voltooid en kon La Pyramide du Grand Louvre ingewijd worden. Dit glazen piramide-ontwerp - eigenlijk één grote en een aantal kleinere piramiden - van architect I.M. Pei kon aanvankelijk rekenen op stevige kritiek, maar na ruim twintig jaar is de doorzichtige piramide hét symbool geworden van het Louvre!

Overdag en zelfs 's nachts een lust voor het oog. Schitterende combinatie: die oude  solide en overdadig versierde gebouwen met die strakke en luchtige piramiden.
Praktisch: de ruim 20 meter hoge glas-piramide is een duidelijke markering van de museumingang. Men heeft ook gedacht aan alle vermoeide voeten  ..... rondom de piramiden hoogspuitende waterfonteinen waarvan het water op geraffineerde wijze stromend over donkere natuursteen wegloopt .... de museumbezoeker kan heerlijk even bijkomen.
Ter plekke dachten we nog even dat piramiden een passende decoratie zijn op een plein genoemd Cour Napoléon denkend aan Napoleon Bonaparte. Maar we twijfelen nu, het lijkt logischer te veronderstellen dat de naam verwijst naar diens neef Napoleon III, die veel heeft gedaan voor de voltooiing van de bouw van het Louvre.

Hoe dan ook, het Louvre als museum is allang onze favoriet.
Deze doorzichtige piramiden zijn een luchtig extra toefje op een overheerlijk gebakje!
Het is dan nog lekkerder!