OudWeb-log - voorbije toekomstvrijdag 21 augustus 2015
romeinen | hadrianus italië frankrijk | parijs egyptomanie egypte 

antinoüs in parijs 

Vlak naast het metrostation Vaneau in Parijs kwamen we een bekende tegen.
In de regen stond een stenen beeld van Antinoüs, de jonge protégé van de Romeinse keizer Hadrianus. Een 'creatieveling' had zijn lendeschortje van voren rood gespoten, verder was alles grauw, Antinoüs, de steen, de regen .... Het water kwam nu alleen nog van boven en niet uit de twee kruiken die het beeld in zijn handen droeg. Wat doet Antinoüs hier?

In 1806 gaf Napoleon bevel om 15 nieuwe openbare fonteinen in Parijs te bouwen. Zes ervan moesten iets Egyptisch hebben als herinnering aan Napoleon's Egyptische expeditie. Intussen was Napoleon's leger Rome binnengetrokken en dat betekende in 1798 een uittocht van kunstschatten richting Parijs. Het egyptiserende Antinoüs-beeld, dat gevonden was in Hadrianus' villa te Tivoli, was één van die kunstschatten.
Zeventien jaar stond de Romein in Parijs en kon dus door de fontein-ontwerpers bekeken worden.
Antinoüs op z'n Egyptisch herinnerde aan Egypte, de jonge Romein die in de Nijl verdronk en daarna als god werd vereerd, zijn eigen stad in Egypte kreeg .... kon het Egyptischer? Daarenboven stond de Nijl bekend als leven-schenkend, net zoals de splinternieuwe openbare fonteinen van Napoleon.
Daarom werd Antinoüs de (Nijl)waterdrager in een mooie nis met Egyptische vormen, zoals de taps naar boven toelopende structuur van de pylonen van oud-Egyptische tempels. Even verwacht je dan als bekroning de Egyptische gevleugelde zon ... maar nee, het is Napoleon's adelaar met gespreide vleugels!

Ongewone combinaties: Antinoüs en Napoleon, propaganda en practisch nut én een fontein die genoemd wordt Fontaine du fellah (Fontein van de Egyptische boer) met een waterdrager die ooit als god werd vereerd!

© conens & van wiechen drs. A. van Wiechen