OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstwoensdag 28 augustus 2013
romeinen | hadrianus romeinen frankrijk | parijs frankrijk egyptomanie egypte 

piepende krulletjesDe Egyptische farao's droegen op het hoofd een nemes, een oorsponkelijk linnen hoofddoek strak op het voorhoofd en van achter samengebonden. Het beroemde dodenmasker van Toetanchamon (kierboven links) laat de nemes prachtig zien. Deze koninklijke hoofddoek - alleen gedragen door farao's om hun macht en relatie met de goden te symboliseren - werd ook in de Romeinse tijd afgebeeld, en wel op het hoofd van de vergoddelijkte Antinoüs, protégé van keizer Hadrianus.

In het Vatikaans Museum is de nemes vormgegeven op Antinoüs' hoofd zoals past in de Egyptische traditie, maar .... in het Louvre (Parijs, hierboven midden) zien we op het hoofd van de jonge god krulletjes van onder de hoofdband uitpiepen. Een uniek afbeelding, of niet .....?

Na het drukke Parijs, even een luchtje scheppen in de uitgestrekte tuinen van het Versailles-paleis. Daar staat een prachtige marmeren sfinx met een bronzen Amor op de rug. Het geslacht van deze zeventiende-eeuwse sfinx is onduidelijk. De sfinx draagt een herkenbare nemes (hierboven rechts) en .... ook hier piepen er krullen uit de hoofddoek. 

Wat te denken?
Grapje van de beeldhouwers? Onwetendheid?
Weer iets om over na te denken!