OudWeb-log - voorbije toekomstdinsdag 19 mei 2015
sarcofagen & askistjes romeinen | sarcofagen dood syrië syrië | palmyra 

palmyra: rijkdom, zijde, sieraden 

De bewoners van Palmyra leren we beter kennen dankzij hun sarcofagen waarop de dode bijna levensgroot als stenen deksel werd afgebeeld. In de grafkamer zijn de sarcofagen zo opgesteld (afb. hierboven) alsof de stenen aanliggende mannen nog gezellig samen de laatste politieke ontwikkelingen doorpraten. De stenen kist is vormgegeven als een bank met een of twee matrassen en sierlijk gedraaide 'houten' poten. Tussen die poten kunnen enkele bustes van familieleden zijn afgebeeld (afb. hieronder). Mannen met hoge hoeden en vrouwen met een losse sluier over het haar.

De pater familias heeft de belangrijkste plaats, nl. bijna levensgroot op de deksel. Hij ligt meestal aan met in de ene hand een soort tak of druiventros en in de andere een drinkbeker. Zijn rechterhand rust op de knie van zijn rechterbeen die – gebogen over het linkerbeen – rust op de voet.

De man heeft een prachtige broek en overgewaad aan, ongetwijfeld zijn 'nette' kleding. De pijpen van de losvallend broek zijn aan de voorkant versierd met smalle stroken waarop bloem- en bladmotieven zijn afgebeeld (goed te zien op zijn liggende linker been, hieronder). 

De broekspijp zit in de schoen die van een soort zacht leer of stug viltachtige stof gemaakt lijkt te zijn. Die hele slof is met rozetten versierd. Ook zijn overgewaad (soort tunica) valt ruim en midden voor over de lengte is opnieuw een strook met blad- of bloemmotieven als versiering aangebracht. Dit soort sierstroken werden ook als manchetten gebruikt of als versiering rond de hals van het overgewaad.

In de graven – waar de enigszins gemummificeerde doden in grote lappen linnen of wol werden bijgezet – zijn ook nog fragmenten van de echte stoffen terug gevonden. Onderzoek maakt duidelijk dat men schapewol gebruikte voor de tunica's, broeken, sluiers, matrassen ed. Veel van de stoffen waren gekleurd. Kleding gemaakt van linnen – geïmporteerd uit Egypte of het Eufraat-gebied – werd waarschijnlijk gedragen door de meeste inwoners van Palmyra. Er zijn ook fragmenten gevonden van gekleurde katoenstoffen. Misschien dat dit katoen werd geïmporteerd uit India. Uit China kwam puur zijde, o.a. in de vorm van smalle stroken (10 tot 20cm breed) die als versiering werden gebruikt op kleding, gordijnen of matrasovertrekken.

 

Mannen droegen weinig sieraden – misschien af en toe een gesp – maar de elite-vrouwen des te meer. Rond hun hals, maar ook in hun haar, zoals deze twee vrouwen-hoofden duidelijk laten zien.

Op een van de sarcofagen in het (ooit zo leuke) museum van Palmyra zien we een dienares die het juwelenkistje aan haar meesteres toont. Het halssieraad is duidelijk zichtbaar. Links van haar – voor ons rechts – staat een andere bediende (beschadigd) die een spiegel in de hand heeft.

Ruim 1800 jaar geleden liepen deze mannen in hun prachtige versierde gewaden en hun – al dan niet gesluierde – vrouwen door een stad die toen zijn grootste bloeiperiode doormaakte.

beeld & woord © conens & van wiechen