OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstvrijdag 31 juli 2015
duitsland egypte italië romeinen | mozaïeken 

alle rangen & standen in mozaïek 

Afgelopen woensdag en donderdag hebben we dieren op het Palestrina-mozaïek laten zien, op deze laatste dag van de week enkele mensen. Iedereen lijkt vertegenwoordigd, zoals de eenvoudige lotusverzamelaar op zijn bootje en de boer die zijn koe (?) voortdrijft (afb). Op dit detail is ook goed te zien hoe in de loop der eeuwen aan het mozaïek gesleuteld is. De achterkant van de koe lijkt van kleinere steentjes gemaakt dan de voorkant van het dier.

De priesters staan – in het wit gekleed – voor hun tempel (afb). Twee grote witte obelisken zijn ook afgebeeld. De nijlpaardjagers behoorden wellicht tot de ambiance van de vorst. Enkele soldaten staan dicht bij elkaar, hun helmen met mooie pluimen op het hoofd (afb).

Er wordt op het mozaïek uitbundig feest gevierd op een soort drijvende pergola. Juist dat detail is niet meer orgineel in Palestrina, maar een zeventiende-eeuwse replica. Het échte detail bevindt zich nu in Berlijn.

Van dit mozaïek laten we hier (afb) de liggende feestvierders zien met een muzikant. Zij hebben het goed naar hun zin, zo te zien. Ze proosten.

Voor u ook een fijn weekend!

beeld & woord © conens & van wiechen