OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstwoensdag 06 februari 2013
romeinen italië | ostia egyptomanie egypte dood 

kijken OP een piramideBehalve enkele rustende suppoosten was er niemand. Niet zo verwonderlijk want de ingang tot de antieke necropolis (begraafplaats) Isola sacra van Rome's havenstad Ostia leek wel verborgen: geen bord, geen wegwijzer, helemaal geen enkele aanwijzing. Wij hadden genoeg doorzettingsvermogen om na veel moeite de ingang te vinden; en zo bleven wij dan ook de enige bezoekers van deze Romeinse begraafplaats.

Hoe dan ook, wij waren er en zagen hoe de inwoners van Ostia destijds hun eigen plek na de dood vorm gaven. We keken op een klein piramidetje, gebouwd van bakstenen en dat reikte tot heuphoogte. De inscriptie meldde dat hier de asurn werd bijgezet van de 37-jarige Caius Annaeus Atticus. Hij kwam oorspronkelijk uit Aquitanië (Frankrijk) en verdiende zijn brood ongetwijfeld in Rome's wereldhaven. 

Zou de inspiratie voor dit monumentje linea recta uit Egypte komen? De Romeinen waren gek op Egyptische zaken. Dus wellicht werd Atticus tijdens een van zijn reizen gegrepen door de gigantische piramides in Egypte zelf of ......  hij was in Rome geweest en zag daar misschien het met marmeren platen bedekte piramide-graf van een andere Caius of Gaius, nl. Cestius. Deze Romein had zijn ruim 36 meter hoge grafpiramide laten bouwen na zijn dood in 330 dagen (ca. 15 vC).

Hoe dan ook, op de Romeinse necropolis van Ostia waanden we ons even als reus in Egypte en keken we OP de piramide!