OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstdonderdag 07 maart 2013
romeinen italië | ostia dood 

graf van een artsen-paarOp de verstilde Romeinse begraafplaats van Ostia - Isola Sacra - trok een vrijstaand grafmonument onze aandacht. Boven de grafingang een inscriptie die ons vertelde dat Scribonia Attice dit graf had opgericht voor haar man Marcus Ulpius Amerimnus, haar moeder en enkele bedienden. Aan weerszijden van de inscriptie zijn twee terracotta reliëfs aangebracht die zeer waarschijnlijk de beroepsactiviteiten van het echtpaar weergeven;  hij was chirurg en zij vroedvrouw.

 

Op de reliëfs zien we hoe de zittende arts Amerimnus (links) het been van zijn patiënt behandelt, terwijl het opengeklapte instrument-kistje rechts is weergegeven (niet of afb.). Scribonia helpt een a.s. moeder die al in de baar-stoel zit met daarachter een bediende (rechts).  

Dit grafmonument is misschien het enige dat herinnert aan dit echtpaar, maar het vertelt ons wel iets. Amerimnus en zijn vrouw werkten blijkbaar beiden in de 'gezondheidszorg'. Ze hadden het goed want ze waren in staat een grafhuis en bedienden te bekostigen en leefden rond het midden van de tweede eeuw. Beiden waren voor hun werk ongetwijfeld veel op stap. Want in deze periode kende men nog geen stadsziekenhuis. Artsen en ook vroedvrouwen gingen naar de patiënt toe. Amerimnus overleed als eerste en na zijn dood liet vrouwlief het graf bouwen.
"Moge dit monument beschermd worden tegen elk kwaad" zó is in opdracht van Scribonia geschreven. De tand des tijds heeft wel iets aan het grafhuis geknabbeld, maar het staat er nog én het artsen-paar is nog altijd met naam bekend!