lezingen in oosterbeek

 

locatie: Vredebergkerk
Van Toulon van der Koogweg 4, 6862 EB Oosterbeek

dinsdagmorgen 10.15-12.15 uur

klik hier om de Oosterbeek-folder voorjaar 2019 te zien of te downloaden

 

de lezingen worden gegeven en georganiseerd door
archeologe Annet van Wiechen (AvW) conens & van Wiechen
kunsthistorica Marian van Caspel  (MvC) Kunst in Verbinding 

 

 

voorjaar 2019

 

 

5 mrt • James Ensor - MvC
Tot en met 16 juni is in Mu.zee in Oostende de tentoonstelling Dromen van parelmoer te zien. Is het werk van Ensor,  geboren in Oostende,  bekend van absurdistische theaterscènes vol maskers en doodshoofden, de tentoonstelling schenkt vooral aandacht aan de schilderkundige kwaliteiten van met name zijn vroege werk. 
Meer informatie klik hier.

 

26 mrt • Het venster in de kunst - MvC
Het idee dat een schilderij als een geopend venster is, domineerde de schilderkunst vanaf de renaissance.  In begin 20e eeuw werd het venster door kunstenaars als motief ingezet om de kunst vrij te maken van de taak om de werkelijkheid af te beelden. In deze lezing wordt ingegaan op oude en moderne ‘vensterbeelden’ van onder meer Leonardo da Vinci, Matisse en Duchamp.
Meer informatie klik hier.

 

2 apr • Amor & Psyche - AvW
De romance tussen Amor & Psyche werd opgetekend door Apuleius in de 2e eeuw en was millennialang een inspiratiebron voor velen.  AvW vertelt het verhaal & laat u afbeeldingen zien van de afgelopen 2000 jaar! Is het een onderhoudend sprookje over de Liefde die overwint? Of gaat het over de menselijke ziel verenigd met het goddelijke?
Meer informatie klik hier.

 

16 apr • Paaslezing - MvC
Aan het begin van de Goede Week staat MvC stil bij de pietà-voorstelling: de uitbeelding van Maria met het lichaam van de overleden Christus op haar schoot. Moderne en oude voorbeelden worden met elkaar vergeleken, zoals de pietà van Reinoud van Vught uit 2001 en die van Michelangelo en Giovanni Bellini uit de 16e eeuw.
Meer informatie klik hier.

 

7 mei • Xanten - AvW
Op een uurtje rijden van Oosterbeek ligt Xanten. Deze lezing geeft alle achtergrond- informatie voor een dagje (of dagjes) uit in Romeinse en middeleeuwse sferen!
Meer informatie klik hier.

 

 

 

 betalingsvoorwaarden & inschrijven

klik hier om de Oosterbeek-folder voorjaar 2019 te zien of te downloaden