de 'schandere' odysseus

 

De schrandere, Griekse held Odysseus had na de verwoesting van Troje tien jaar nodig om terug te varen naar zijn Ithaka. Niet in de laatste plaats omdat hij zich de machtige zeegod Poseidon tot vijand had gemaakt. Akelige monsters, verleidelijke vrouwen en verraderlijke winden zorgden verder voor oponthoud en schipbreuk. Na veel omzwervingen en ontmoetingen, zoals die met de bevallige nimf Calypso, de listige Circe, zingende sirenen en de eenogige cycloop Polyphemus, kwam hij thuis. Daar wachtte zijn echtgenote Penelope al twintig jaar trouw op zijn terugkeer. Voordat zij haar echtgenoot in de armen kon sluiten, moest Odysseus wel eerst zijn paleis ontdoen van de belagers van zijn vrouw, de 'vrijers'.

In ruim 12.000 versregels beschreef Homerus Odysseus' avonturen in zijn Odyssee. Vanaf dat moment bleef Odysseus' thuisreis de mens fascineren. Schilders, beeldhouwers, dichters, schrijvers en vele anderen laten zich al bijna drieduizend jaar inspireren door de verhalen van deze slimme, maar af en toe ook arrogante, Griekse held, door Peneope's geduldige trouw of door de ultieme aanhankelijkheid van Odysseus' hond Argos.

conens & van wiechen geeft met plezier een lezing over Odysseus!

Odysseus' avonturen verbeeld:

Keizer Tiberius liet een bijzondere dinergrot inrichten met beelden van Odysseus in Sperlonga (Italië) .... lees verder »

In de karolingische kloosterkerk van Corvey (Duitsland) staan we ineens oog-in-oog met Odysseus, die de Scylla probeert te verslaan ....... lees verder  »

Nog meer Odysseus:

 

 

 

Leverbaar is nog altijd de onvolprezen proza-vertaling van de Odyssee door M.A. Schwartz. Deze is ook verkrijgbaar gebundeld met Schartz' vertaling van de Ilias.

 

Hein L. van Dolen schreef een heel leuk boek over Odysseus, waarin allerlei aspecten van de held aan bod komen. Hoe dachten Grieken en Romeinen over Odysseus? Zagen ze hem als een intelligent mens of werd hij beschreven als een op macht beluste, leugensvertellende manipulator?

Alberto Manguel geeft in zijn boek een mooi overzicht hoe Ilias en Odyssee schrijvers en dichters in de loop van bijna drieduizend jaar inspireerden en beïnvloedden.

 

Edith Hall's boek doet min of meer hetzelfde als Manguel, maar ze gaat veel verder en dieper in op de materie. Vooral aandacht voor de Engelstalige literatuur tot op de dag van vandaag!

 

De wereld van Odysseus "beoogt een studie van een samenleving: de Griekse wereld aan het begin van het eerste millennium v.Chr., na de verdwijning van de Mykeense beschaving en vóór het tot stand komen van de Griekse stadstaat" (voorwoord). Finley schreef het boek in 1954; nu verkrijgbaar in de herdruk-prisma-reeks en in de Nederlandse vertaling die gebaseerd is op de herziene druk uit 2002.


Odysseus in de film
› De eerste film werd gemaakt in 1911 (!), deze stomme film (circa dertig minuten) is te zien op de website Silent Beauties.
› Film 1954: Ulisse (Italiaans),  Engelse titel Ulysses, regie Mario Camerini, met o.a. Kirk Douglas, Antony Quinn.
› Film 1997: The Odyssey (USA) regie Andrei Konchalovsky, met o.a. Armand Assante, Geraldine Chaplin, Christopher Lee, Irene Papas.