OudWeb-log - voorbije toekomstwoensdag 26 december 2012
frankrijk ezel glas & glasramen 

kleurenzee kerstmisWe werden verrast, daar in Nevers  (Bourgondië).
De Saint-Cyr & Sainte-Juliette kathedraal - zo lazen we - is een bijzondere kerk die vanaf de elfde eeuw werd gebouwd. Merkwaardigerwijs heeft de kerk twee absiden, één nog met een prachtig twaalfde-eeuws fresco. Na een brand werd in de dertiende eeuw het middenschip in gotische stijl herbouwd met een aantal leuke gotische details ......
Die zondag was het rustig in Nevers en omdat de mis nog gaande was in de kathedraal besloten we eerst andere kerken in de stad te bezoeken. Zo tegen half een waren we terug in de kathedraal, de mis was voorbij en wij hadden de kerk voor ons alleen.
We werden daar in de kerk overdonderd door de kleuren, door de serene sfeer ..... Overweldigd door zoveel schoonheid liepen we daar 'badend' in kleuren, verbaasd over moderne vormen in volstrekte harmonie met de middeleeuwse ambiance ...
Na een bombardement in 1944 waren alle middeleeuwse ramen voorgoed verwoest en vanaf 1960 maakte men plannen om de kerk opnieuw te voorzien van passende glasramen. Moderne kunstenaars en meester-glazeniers zijn tot 2001 doende om deze kerk te maken tot een wondere combinatie van kleur én vorm.

In de straalkapellen tekenen Jean-Michel Albérola met maitre-verrier Dominique Duchemin voor ontwerp en uitvoering van de glasramen met de annunciatie (links) en de geboorte van Jezus (rechts) - inclusief ezel & os -  terwijl middenin een evangelist een en ander noteert.
Dit bezoek aan de kathedraal van Nevers was onvergetelijk  .....