OudWeb-log - voorbije toekomstwoensdag 03 juni 2015
dood duitsland 

stoet van mensen & gieters 

In het kader van ons onderzoek "Dodendansen" kwamen we in Halle terecht (Sachsen-Anhalt). Het ging op het Gertraudenfriedhof niet om laat-middeleeuwse dansende doden, maar het betrof een twintigste-eeuwse stoet van mensen met de Dood als reisleider!

Het Gertraudenfriedhof is een heerlijke plek om te wandelen en van de natuur te genieten. Juist die natuur staat voorop, vandaar dat verticale geplaatste grafzerken of monumentjes amper zijn toegestaan.

Centraal staat een beeldgroep van Richard Horn die hij maakte in 1972-1980. Maken middeleeuwse dodendansen me altijd blij, deze stoet van mensen door de Dood geleid laat de sombere kant van het leven zien. De Dood lacht niet. Hij is bloedserieus. Jong of oud, vrijgezel of geliefden, man of vrouw ...

iedereen moet de Dood volgen of men nu wil of niet. Prachtig hoe dat onontkoombare hier is verbeeld.

Deze begraafplaats is letterlijk een rust-oord. Velen maken hier een wandelingetje of verzorgen de graven. Wat ons hier – en ook op andere Duitse begraafplaatsen – opviel, was de angst voor de gieter-dief.

Alle plastic gieters waren met een fietsslot aan een metalen staander vastgemaakt. Een 'stoet' van kleurrijk plastic, ook dát stemt tot nadenken?!  

beeld & woord © conens & van wiechen