OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstdinsdag 16 augustus 2016
souvenirs & (reis)herinneringen museum (objecten) italië | sicilië 

oud & nieuw naast elkaar 

Er zijn zoveel plekjes waar we maar al te graag zouden willen blijven. Nederland Nederland laten. Wegdromen in een idylle van zon, zee, ruïnes en rust. Aan de west-kust van Sicilië ligt het kleine eilandje Mozia (Motya), vanaf 1875 privé eigendom van Joseph Whitaker, wiens familie rijk was geworden met de handel in Marsala-wijnen. Heerlijk dit eilandje als "home"! Ideaal, een mooie villa en rondom overal opgravingen mogelijk! Whitaker was een amateur archeoloog en begon met het opgraven van de archeologische resten van Mozia. Tot de dag van vandaag zijn archeologen nog steeds bezig.

In de achtste eeuw vC werd hier een handels-nederzetting gesticht door de Phoeniciërs, dé handelaren van de oudheid. Men bouwde in de loop der eeuwen een 2m dikke ommuring, een dok om schepen te repareren, heiligdommen en huizen ....

Toen we voor de eerste keer hier kwamen (1982) was er niemand. Een locale visser wilde ons wel naar het eiland roeien. Op het eiland hebben we heerlijk alleen gelopen en Whitaker's huis-museum bekeken. De ouderwetse houten kasten stonden er nog in volle glorie met letterlijk het stof van decennia!

Toen we er ruim twintig jaar later opnieuw kwamen, was er meer opgegraven, meer toeristen, meer schoolklassen .... en meer museum. Met pijn in hart gingen we naar binnen, omdat we wel vermoedden dat het oude museumpje ook in de vaart van de moderne tijd was verdwenen of opgeleukt. Inderdaad we troffen nieuwe museumruimten, de nieuwe inrichting voor de prachtige en unieke vondsten van de laatste jaren. Maar ons hart maakte een sprongetje toen we zagen dat het oorspronkelijke – nog door Whitaker zelf ingerichte – museumpje in oude glorie was gelaten voor wat het was.

Oud & nieuw, mooi naast elkaar! Prachtig!

beeld & woord © conens & van wiechen