OudWeb-log - voorbije toekomstdinsdag 23 augustus 2016
spanje | romeinen spanje romeinen museum (objecten) 

romeins & modern & romeins 

Als u mij zou vragen: wat vind jij het mooiste museum waar je ooit bent geweest? Zou ik direct zeggen: Museo de Arte Romano in Mérida (Spanje).

Mérida werd op bevel van Augustus in 25 vC gesticht voor de veteranen van twee legioenen. Overal in de stad zijn nog zichtbare herinneringen aan het Romeinse Augusta Emerita te zien: theater, amfitheater, bruggen, aquaducten, tempels, huizen ....

De schitterende vondsten uit dit Romeinse verleden zijn verzameld in het 'Museum van Romeinse Kunst'. Het is een uniek gebouw dat de architect José Rafael Moneo Vallés ontwierp (1980-1985) op een plaats die in de oudheid net buiten de stadsmuur lag. Bij opgravingen vonden archeologen hier een gedeelte van het waterleidingskanaal, resten van graven en van woonhuizen met prachtige wandschilderingen. Na hun onderzoek lieten zij alles 'in situ' liggen en werd het museum er overheen gebouwd. Het resultaat is dat in de museumcrypte deze overblijselen nog te zien zijn. De architect was ook geïnspireerd door de Romeinse bouwkunst. Romeinse muren in (bijvoorbeeld) Ostia bestonden uit een 'beton' kern met bakstenen bekleding aan beide muurzijden. Zo ook in dit moderne gebouw. De bakstenen geven het museum nu de warme terra-kleur, buiten & binnen! Een schitterend decor voor alle Romeinse tentoongestelde objecten.

Als belangrijkste expositieruimte creërde Moneo Vallés een grootse hal, waar de bezoeker hetzelfde gevoel van nietigheid ervaart als in zoveel Romeinse gebouwen. Een ruim 8.50 meter lange zuil afkomstig van een tempel lijkt hier qua lengte geheel thuis te horen. Het museumdak bestaat voor een groot deel uit glas, zodat daglicht de talrijke kunstvoorwerpen belicht. Daar kan geen kunstlicht tegenop, want de 'kleur' van de collectie verandert met het daglicht en met het weer.
Steeds anders, steeds spannend ..... 

beeld & woord © conens & van wiechen