middeleeuwse franse tuinen

Als U dit jaar naar Frankrijk gaat en u houdt van tuinen waarin de tijd verloren gaat, dan is dit boek een aanrader:

Middeleeuwse Franse tuinen, hun geschiedenis, hun hedendaagse staat
geschreven door Jelle Breuker
Soesterberg: Uitgeverij Aspekt, 2011
221 p., veel kleurenfoto's, kaart en enkele plattegronden
ISBN 978-90-5911-2407 ● € 24.95

Onze kennis van middeleeuwse tuinen (vorm, aanleg, beplanting) is nog lang niet voldoende en komt vooral uit geschreven bronnen (religieuze teksten, literatuur, gedichten, kook- en kruidenboeken, tolboeken etc.) en uit afbeeldingen (miniaturen, schilderingen). De phyto-archeologie (afgeleid van Grieks phuton = plant) staat nog in de kinderschoenen, maar is van groot belang voor het tuinen-onderzoek. Deze tak van de archeologie houdt zich bezig met het onderzoek van grondsporen tijdens opgravingen (ploegsporen, plantgaten etc.) en van (opgegraven) tuingereedschap en met de analyse en determinatie van microscopische plantenresten (stuifmeel, zaden). Met die kennis uit boeken & grond is het mogelijk een poging te doen middeleeuwse tuinen te reconstrueren en aan te planten met de oorspronkelijke bloemen, planten en kruiden; dat gebeurt op veel plaatsen in Europa. Dit boek behandelt middeleeuwse tuinen in Frankrijk en werd geschreven door Jelle Breuker, die verknocht raakte aan Frankrijk en veel van zijn vrije tijd besteedde aan onderzoek van de Franse middeleeuwse cultuur- en tuingeschiedenis.
In de korte inleiding geeft Breuker informatie over de geschreven bronnen, over de verschillende soorten middeleeuwse tuinen en hun beplanting en over de symboliek van planten en bloemen. Miniaturen uit handschriften maken de middeleeuwse tuinen zichtbaar!

In Frankrijk zijn ongeveer 40 van dit soort tuinen in middeleeuwse sferen en Breuker heeft in dit boek 26 klooster- en kasteeltuinen beschreven. Vaak zijn dit soort tuinen aangelegd in of bij (fotogenieke) ruïnes of oude kloostergebouwen. Van elk tuin-complex geeft Breuker kort de geschiedenis en bijzonderheden (ook locatie, openingstijden). Enkele van de besproken tuinen hebben ook wij bezocht; prachtig aangelegde en verzorgde tuinen waar je overal de creativiteit en passie van de tuinman/eigenaar ziet en ruikt!
Achterin het boek twee lijsten van in het boek genoemde planten met de Nederlandse en botanische naam en (handig) de Franse naam.
Tekst en foto's enthousiasmeren om een of meer van de genoemde tuinen te gaan bezoeken .... kortom: een aanrader!