OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstmaandag 18 juli 2016
spanje italië | rome fabelwezens | medusa, gorgo 

werkt de kwaadafwerende medusa? 

In de oude middeleeuwse koninklijke scheepswerf van Barcelona is nu een prachtig Museu Marítim gehuisvest. Een van de topstukken is de replica van het vlaggeschip van don Juan van Oostenrijk, de opperbevelhebber van de vloot die in de beroemde zeeslag bij Lepanto - op 7 oktober 1571 - de Ottomaanse vloot een forse nederlaag toebracht. Dankzij uitgebreide beschrijvingen was het mogelijk om de 60 meter lange galei met al haar decoraties te reconstrueren voor het vierde eeuwfeest van de Lepanto-slag.

Vol bewondering hebben we de galei bekeken en schoten allebei in de lach toen we op het achterkasteel wel een heel bekende kop tegenkwamen: Medusa. Zij moet het kwaad afweren. Grieken en Romeinen beelden haar om die reden ook overal af, zoals we gezien hebben.

Ook wij zijn zó vertrouwd met haar kwaadwerende "uitstraling" dat, toen we haar eens in Rome als reliëf zagen liggen in een pottenbakkers-atelier, we ook geen moment geaarzeld hebben. Nu hangt ze in onze keuken .... ik kijk haar dagelijks in de ogen, zullen we maar zeggen.

Zowel de scheepsontwerper in zestiende-eeuws Spanje als wij hebben hetzelfde "antieke" idee gehad: Medusa, een leuke afbeelding én baat ze niet, ze schaadt evenmin!

Voorspoedige werkweek!

© www.OudWeb.nl A. van Wiechen