OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstdonderdag 14 augustus 2014
verhalen romeinen | mozaïeken marokko italië | rome goden 

verleiding in steentjesRomulus en Remus zijn de stichters van Rome. Ze worden tot op de dag vandaag vaak afgebeeld terwijl ze worden gezoogd door een wolvin. Minder bekend is het verhaal van de geboorte van de tweeling. Romeinse bronnen vertellen het verhaal met verschillende details en uiten hier en daar ook hun twijfels over het verloop van de gebeurtenissen. Het komt op het volgende neer:

Rhea Silvia – ze werd ook Ilia genoemd – was de koningsdochter van Alba Longa, een plaatsje iets ten ZO van Rome (nu: Castel Gandolfo). Haar vader Numitor was koning van de stad, maar werd terzijde geschoven door zijn broer Amulius die de macht naar zich toetrok en zorgde dat zijn nicht Vestaalse priesteres werd. Ze zou op die manier maagd moeten blijven en dus geen kinderen kunnen krijgen. Maar hij had gerekend buiten de zwakheden van de goden! Op een mooie dag moest Rhea Silvia water halen dat nodig was om het offervaatwerk af te wassen. Ze liep naar de bron in het heilige domein van de god Mars. Ze was moe, het was heerlijk weer en het zachtglooiende landschap met bloemen verleidde Rhea Silvia om even te rusten. Ze ging liggen, maakte haar gewaad wat losser en een zacht windje zorgde voor koelte. Ze viel in slaap. Toen kwam de god Mars – het was immers zijn heilige gebied – en zag deze mooie jonge vrouw .... en zoals de goden in de oudheid zich vaker lieten verleiden door prachtige, aardse vrouwen, zo werd Mars' verlangen aangewakkerd toen hij haar zo mooi zag slapen .... en goden kregen in de oudheid altijd hun zin, dus de rest laat zich raden.

De Vestaalse maagd werd moeder van een krachtige tweeling: Romulus & Remus. Amulius werd razend. Sloot Rhea Silvia op in een kerker en gooide de pasgeborenen in de Tiber .... en heel wat water moest door de rivier stromen voordat de tweeling wraak kon nemen en uiteindelijk Rome stichtte!

Een rijke huiseigenaar in de Romeinse stad Lixus – in het huidige Marokko – was blijkbaar onder de indruk van dit verhaal. In een van zijn grote ontvangstruimten liet hij in de derde eeuw een vloermozaïek leggen met een schitterend geometrisch patroon. En in het midden een figuratieve scène: Rhea Silvia ligt heerlijk slapend – haar ogen zijn gesloten – uit te rusten in de buitenlucht, gesymboliseerd door een polletje gras boven haar hoofd en door de rossige rotspartij met grillige E- of S-vormen als kussen. Haar gewaad is aan de voorkant geopend, zodat haar schoonheid goed te zien is. Ze draagt een lange en een korte halsketting. Van links vlieg-loopt een naakte man met schild; dat moet ongetwijfeld de hitsige Mars zijn.
Zo ver van Rome, wilde de huiseigenaar in het provinciestadje Lixus toch heel duidelijk zijn verbondenheid met Rome tonen door deze scène van de 'lieflijke' mythe op zijn vloer af te beelden!

zie ook www.OudWeb.nl/rome-verjaardag