OudWeb-log - voorbije toekomstmaandag 09 januari 2017
verhalen museum (objecten) middeleeuwen ivoortjes italië frankrijk | parijs frankrijk 

liefdeskasteelbelegering 

Het Louvre in Parijs heeft een afdeling met prachtige ivoortjes.
Je zou met je neus op het vitrineglas die kleine stukjes middeleeuwen in detail willen bekijken. Tenslotte waren ze ook gemaakt om vaak te bewonderen en - zeker wat betreft de spiegeldozen - in je hand te houden. In de hand van een dame van stand, want deze ivoren spiegeldozen waren kostbaar. Ze werden rond Parijs vooral in de veertiende eeuw gemaakt. Dit exemplaar laat een populair thema zien.
Het lijkt oorlog te zijn!
Een kasteel wordt belegerd!
Maar beter kijken ..... op de trans staan vrouwen die bloemen naar beneden gooien en ook de ridders in harnas en helm zijn overdekt met bloemen. Met rozen. Want het gaat hier om een liefdesoorlog. De verliefde ridder moet symbolisch de maagd als ogenschijnlijk onneembaar kasteel 'nemen'.
Het is een belegering én verdediging met rozen & met liefde!
Incidenteel werd zo'n liefdeskasteelbelegering ook daadwerkelijk als vermaak opgevoerd. De eerste geboekstaafde opvoering was in 1214, in Noord-Italië. Er waren deelnemers uit de hoogste kringen van Padua en Venetië. Een fantasiekasteel werd gebouwd en behangen met kostbaar kleurrijk katoen, zijde stoffen, brokaat en bont. De meisjes in het kasteel droegen gouden kronen met edelstenen en hun munitie bestond uit specerijen en rozenwater. De belegeraars gebruikten granaatappels, kaneel en allerlei andere lekkernijen om het kasteel in te nemen. Uiteindelijk was het de bedoelling dat de dames zich overgaven aan de ridders. 
Volgens de kroniekschrijver zou toen tijdens de opvoering onenigheid zijn ontstaan, wie het eerst het 'kasteel' mocht betreden.
En zo leidde deze liefdeskasteelbelegering tot een écht oorlogje tussen Padua en Venetië, als we de schrijver mogen geloven.

Kijkend door het vitrineglas ruik ik bijna kaneel & rozenwater ... wat gaven rijke middeleeuwers toch prachtig symbolische geschenken aan hun geliefde!

© conens & van wiechen drs A. van Wiechen