lezingen over de romeinen


Wij reisden altijd in de voetsporen van de Romeinen, of het nu ging om de Romeinse vuurtoren in het uiterste westen van Spanje of om de stad Dura Europos aan de Eufraat in het oosten. We liepen langs de muur van Hadrianus in het noorden en bezochten de ruïnes van Lambaesis aan de rand van de Sahara.
Archeologe Annet van Wiechen kan dan ook precies het door u beoogde Romeinen-onderwerp gestalte geven. Om enkele voorbeelden te geven:

 

• Romeinse keizers & PR
Een fascinerend inkijkje in de PR en propaganda-'machine' van de Romeinse keizers.

• keizer Augustus, eerste keizer van Rome
Augustus gebruikte woord & beeld om zijn boodschap – vrede, voorspoed, terug naar oude Romeinse normen & waarden – uit te dragen. Gedichten werden in opdracht van de keizer geschreven en voorgedragen, reliëfs en portretbeelden van de keizer werden in Rome en elders in het Romeinse rijk opgesteld en munten gingen van hand tot hand 

• Cleopatra, intrigerende vrouw of intrigante?
Cleopatra was de laatste vorst van het zelfstandige Egypte. Ze regeerde met haar broertje vanaf 51 vC. In haar strijd om de macht vroeg zij hulp aan de invloedrijkste Romeinen van die tijd: eerst aan Caesar en later aan Marcus Antonius. Uiteindelijk werd Octavianus - de latere keizer Augustus - de overwinnaar en pleegde Cleopatra zelfmoord. Er is al tweeduizend jaar veel geschreven én geroddeld over Cleopatra. Was ze bloedmooi, verleidelijk en wellustig? En hoe zit dat met haar geruchtmakende neus? Haar verhoudingen met Caesar en Marcus Antonius zijn een inspiratiebron voor velen geweest (Shakespeare, Cats, Shaw) en Cleopatra's zelf gekozen dood werd vaak door schilders verbeeld.

• Hadrianus, portret van een reizend keizer
Keizer Hadrianus regeerde in de tweede eeuw twintig jaar lang over het immense Romeinse Rijk. Hoe groots de hoofdstad Rome ook was, Hadrianus was er zich van bewust dat alle provincies belangrijk waren voor de politieke en economische stabiliteit en bezocht daarom persoonlijk alle uithoeken van zijn rijk.

• Romeinen aan het woord
Romeinen over de hoge huren en slechte huizen in de stad, over 'die' jeugd van tegenwoordig, bemoeizieke opvoeders, overspel en oprechte liefde tussen man en vrouw, lawaaioverlast & verkeersopstoppingen ....

• Romeins glas
Glas werd in het Romeinse verleden door iedereen, van hoog tot laag, gebruikt. De rijke pronkte met zijn glasvaas die op een enorme camee leek en de slaaf gebruikte glazen opbergpotten in de keuken. Romeinen kenden vensterglas en speelden met glazen dobbelstenen. Een meisje liep te pronken met haar glasarmband, de filosoof Seneca vond dat fruit er mooier uitzag in een glazen schaal en een ander raadde gemalen, ongekleurd glaspoeder aan als tandpoeder of als medicijn. Zelfs de steenrijke parvenu Trimalchio in Petronius' kostelijke roman Satyricon moest toegeven dat een glazen servies één groot voordeel had boven een van goud of zilver: glas gaf geen bijsmaak. Maar het grote nadeel was de breekbaarheid van glas. 

• Ostia
Lopend door de ruïnes van deze Romeinse havenplaats bij Rome schetsen we het leven in de eerste eeuwen van onze jaartelling. Ook staan we stil bij de haven en de vuurtoren van Ostia. Van flatgebouw tot viswinkel, van ondergrondse Mithras-heiligdommen tot de tempel van Roma & Augustus, van werkplaats tot handelskantoor, van bakkerij tot badgebouw, van synagoge tot Isis-tempel, van theater tot brandweerkazerne ....

• Hadrian's Wall
Combinatie van een Romeins grenscomplex en een mooie wandeling in een adembenemend landschap.

• Pompeii & Herculaneum
Een lezing over leven, ondergang en herontdekking van de steden & villa's rond de Vesuvius.

• Palmyra & Zenobia
Een prachtige  ruïne, eens een rijke handelsstad, rustplek van karavanen en in de derde eeuw met een markante vrouw als 'koningin'.

• Godin Isis
De Egyptische godin Isis ontsteeg haar geboortegrond en werd populair in het Romeinse rijk. Zij was de enige die allen was!

en meer ...........