lezingen over de romeinen


Wij reisden altijd in de voetsporen van de Romeinen, of het nu ging om de Romeinse vuurtoren in het uiterste westen van Spanje of om de stad Dura Europos aan de Eufraat in het oosten. We liepen langs de muur van Hadrianus in het noorden en bezochten de ruïnes van Lambaesis aan de rand van de Sahara.
Archeologe Annet van Wiechen kan dan ook precies het door u beoogde Romeinen-onderwerp gestalte geven. Om enkele voorbeelden te geven:

 

• Romeinse keizers & PR
Een fascinerend inkijkje in de PR en propaganda-'machine' van de Romeinse keizers.
meer over deze lezing » 

keizer Augustus
Octavius of Octavianus werd Rome's eerste keizer.
meer over deze lezing, cursus of studiedag » 

• keizer Trajanus
In deze lezing plaatsen we Trajanus in zijn tijd, gaan in op zijn militaire acties, zijn sociale politiek en zijn bouwactiviteiten in Ostia en Rome (o.a. Trajanus' zuil en forum).
meer over deze lezing »  

• Hadrianus, portret van een reizend keizer
Keizer Hadrianus regeerde in de tweede eeuw twintig jaar lang over het immense Romeinse Rijk. Hoe groots de hoofdstad Rome ook was, Hadrianus was er zich van bewust dat alle provincies belangrijk waren voor de politieke en economische stabiliteit en bezocht daarom persoonlijk alle uithoeken van zijn rijk.
meer over deze lezing » 

• Romeinen aan het woord
Romeinen over de hoge huren en slechte huizen in de stad, over 'die' jeugd van tegenwoordig, bemoeizieke opvoeders, overspel en oprechte liefde tussen man en vrouw, lawaaioverlast & verkeersopstoppingen ....
meer over deze lezing » 

• Ostia
Lopend door de ruïnes van deze Romeinse havenplaats bij Rome schetsen we het leven in de eerste eeuwen van onze jaartelling. Ook staan we stil bij de haven en de vuurtoren van Ostia.
meer over deze lezing » 

• Hadrian's Wall
Combinatie van een Romeins grenscomplex en een mooie wandeling in een adembenemend landschap.
meer over deze lezing » 

• Pompeii
Een lezing over leven, ondergang en herontdekking van de steden & villa's rond de Vesuvius.
meer over de lezing » 

• Palmyra & Zenobia
Een prachtige  ruïne, eens een rijke handelsstad, rustplek van karavanen en in de derde eeuw met een markante vrouw als 'koningin'.
meer over de lezing » 

• Godin Isis
De Egyptische godin Isis ontsteeg haar geboortegrond en werd populair in het Romeinse rijk. Zij was de enige die allen was!
meer over deze lezing »