troje

feiten & fictie

 

Wat is Troje? Een fictieve stad die dramatisch ten onder ging vanwege een vrouw? Of een historische stad waarvan de geschiedenis met beeldende verhalen werd verrijkt? Waar lag Troje en heette Troje altijd Troje? En waarom houdt Troje de gemoederen al bijna drieduizend jaar (of langer) bezig? Heeft de dichter Homerus, die enkele dagen van de Trojaanse oorlog bezingt, écht bestaan?
Op deze studiedag plaatst archeologe Annet van Wiechen Troje in de historische context van toen (Hettieten, Grieken) en nu ('verdwenen' schat van Priamus). 

Het begon met een slippertje van Zeus: zijn oog viel op de mooie Leda van Sparta, en als zwaan verleidde hij haar. Helena was hun dochter. Zij huwde met Menelaos, maar werd ontvoerd door Paris, de Trojaanse koningszoon. Bij Homerus, Vergilius en andere klassieke schrijvers lezen we hoe de mensverslindende oorlog tussen Grieken en Trojanen verliep.

Romeinse keizers bezochten Troje en later in de middeleeuwen "ontsproot" menig stamboom aan een Trojaanse held. Vanaf de negentiende eeuw begon men daadwerkelijk te zoeken naar de ruïnes van het oude Troje. Calvert vond de locatie en Schliemann deed daar jarenlang uitgebreide opgravingen. Nog steeds zijn archeologen bezig om de raadselen rond Troje op te lossen.