lezing pompeii & herculaneum

 

Op 5 februari 62 nC werd Pompeii, een gezapig provinciestadje, ruw uit zijn slaap gewekt, letterlijk wakker geschud. Het gebied rond de vulkaan Vesuvius werd getroffen door een verwoestende aardbeving. Standbeelden braken in stukken, tempels en huizen stortten in, angstige mensen renden in paniek overal naar toe ... Niet alleen Pompeii, maar ook het kleine, aan zee gelegen stadje Herculaneum (nu Ercolano) en villa's rond de Vesuvius werden zwaar getroffen. Toen het ergste voorbij leek, begon men energiek aan de wederopbouw. Allereerst kregen de beschermgoden natuurlijk weer een nieuw onderkomen en probeerde men zo goed en zo kwaad als het ging, huizen, thermen en andere gebouwen te restaureren of anders te herbouwen. Aanvankelijk kwam er weinig hulp uit Rome. De schaarste aan pecunia was niet het enige probleem. Ook waren er te weinig timmerlieden, mozaïekleggers, schilders en stucadoors om de herbouw voortvarend aan te pakken.
Nadat Nero het keizerstoneel had moeten verlaten en Vespasianus de nieuwe, krachtige leider werd, kregen de getroffen steden enige keizerlijke steun waarmee enkele openbare gebouwen werden gerestaureerd.

Maar de herstelwerkzaamheden waren zeker nog niet voltooid in 79 nC toen opnieuw enkele aardschokken werden gevoeld. Op 24 augustus volgde de catastrofale vulkaanuitbarsting, die het gebied rond de Vesuvius in één klap veranderde in een hel. Pompeii, Herculaneum en al die andere villa's ... alles werd weggevaagd, bedolven, begraven onder een verstikkende laag van door de vulkaan uitgespuugd materiaal.

Vanaf de zeventiende eeuw werden Herculaneum, Pompeii en de villa's weer - letterlijk en figuurlijk - op de kaart gezet. De eerste opgravingen - of liever schatgravingen - vonden plaats en er ontstond in Europa zelfs zoiets als een Pompeii-trend!

Tegenwoordig weten we heel veel meer van de bewoners van Herculaneum en Pompeii; in deze lezing vertelt conens & van wiechen over hen, over hun gewoonten, pleziertjes, zorgen, meubilair, prive bibliotheken.
Kortom, over leven, ondergang en herontdekking van de steden rond de Vesuvius.