lezing romeinse ruïne-stad ostia

Vanaf 1802 worden er opgravingen georganiseerd in Ostia, eens de wereldhaven van Rome. Aanvankelijk was het een soort schatgraverij, maar in de negentiende eeuw werkten archeologen methodischer en wetenschappelijker om het verleden van Ostia, stad & haven, bloot te leggen. Nu kun je dagen dwalen door de ruïne-stad Ostia Antica, waar je loopt over authentieke Romeinse mozaïeken en nog aan de Romeinse 'bar' kan hangen. 
Van flatgebouw tot viswinkel, van ondergrondse Mithras-heiligdommen tot de tempel van Roma & Augustus, van werkplaats tot handelskantoor, van bakkerij tot badgebouw, van synagoge tot Isis-tempel, van theater tot brandweerkazerne .... in deze lezing wil conens & van wiechen Ostia zijn tweede- & derde-eeuwse glans teruggeven.

Uiteraard is er ook uitgebreid aandacht voor de indrukwekkende wereldhaven die door de keizers Claudius & Trajanus werd vergroot en verbeterd. De vuurtoren bouwde men op een bijzonder fundament: een met beton en stenen afgezonken schip waar eens een obelisk mee was vervoerd.