lezing odysseus

 

De schrandere, Griekse held Odysseus had na de verwoesting van Troje tien jaar nodig om terug te varen naar zijn Ithaka. Niet in de laatste plaats omdat hij zich de machtige zeegod Poseidon tot vijand had gemaakt. Akelige monsters, verleidelijke vrouwen en verraderlijke winden zorgden verder voor oponthoud en schipbreuk. Na veel omzwervingen en ontmoetingen, zoals die met de bevallige nimf Calypso, de listige Circe, zingende sirenen en de eenogige cycloop Polyphemus, kwam hij thuis. Daar wachtte zijn echtgenote Penelope al twintig jaar trouw op zijn terugkeer. Voordat zij haar echtgenoot in de armen kon sluiten, moest Odysseus wel eerst zijn paleis ontdoen van de belagers van zijn vrouw, de 'vrijers'.

In ruim 12.000 versregels beschreef Homerus Odysseus' avonturen in zijn Odyssee. Vanaf dat moment bleef Odysseus' thuisreis de mens fascineren. Schilders, beeldhouwers, dichters, schrijvers en vele anderen laten zich al bijna drieduizend jaar inspireren door de verhalen van deze slimme, maar af en toe ook arrogante, Griekse held, door Penelope's geduldige trouw of door de ultieme aanhankelijkheid van Odysseus' hond Argos.

In deze lezing is Homerus' verhaal de leidraad. De afbeeldingen bij het verhaal maken duidelijk hoezeer Odysseus' thuisreis kunstenaars, tot op de dag van vandaag, blijft inspireren!