lezing labyrintisch knossos

mythen & archeologie rond minos' complex 

 

Koning Minos van Kreta wilde Poseidon om de tuin leiden, maar de god had de vorst door en nam wraak: Minos' vrouw werd verliefd op een stier en het resultaat was Minotaurus. Dit mens-stiermonster was zó gevaarlijk, dat het in het labyrint moest worden opgesloten. Dankzij de hulp van Minos' dochter Ariadne is de Atheense Theseus in staat de Minotaurus te doden.

Toen Arthur Evans in de lente van 1900 begon met zijn opgravingen bij Knossos, stuitte hij op een 'nieuwe' beschaving, die naar de mythische koning Minos 'minoïsch' werd genoemd. We zijn nu ruim honderd jaar verder, honderd jaar van opgravingen, publicaties, interpretaties, restauraties en gedeeltelijke herbouw van de ruïnes.
Is het wel een koninklijk paleis? Deed het complex dienst als necropolis of als tempel? Lag hier het mythische Atlantis? Wat was de bedoeling van het afgebeelde stier-springen? Vragen met verschillende antwoorden! 

In deze lezing van conens & van wiechen aandacht voor alle facetten van het Knossos-onderzoek: de archeologie én de antieke en moderne mythen rond het complex van koning Minos