lezing giotto di bondone

schilder & architect 


Giotto di Bondone (ca. 1266-1337) was een van de belangrijkste en baanbrekendste kunstenaars in de tijd die wij nu beschouwen als de overgang van middeleeuwen naar renaissance. Hij werkte in Florence, Assisi, Padua, Rimini, Rome en Napels. Tijdgenoot Dante roemde hem al. Giotto verduisterde de roem van zijn voorganger Cimabue, zo meende de dichter in diens La Divina Commedia.

De zestiende-eeuwse kunstenaarsbiograaf Vasari schreef: "En het was werkelijk een geweldig wonder dat die zo ruwe, onbekwame tijden toch de kracht hadden om zo goed op Giotto in te werken dat door hem de tekenkunst, waarvan zijn tijdgenoten weinig of geen kennis bezaten, weer geheel tot leven kwam".

Inderdaad, nog steeds betovert Giotto met zijn schilderingen, zijn eenvoud en helderheid van vormen, de indrukwekkende gebaren van zijn geschilderde figuren die ook écht 'body' lijken te hebben, zijn realistische details ....
Ook zijn manier om verhalen en legenden vertellend te schilderden, maakt Giotto's werk tot een waar feest! Prachtige voorbeelden hiervan zijn de legenden  van Franciscus in Assisi of die van Maria en Jezus in de Scrovegni-kapel van Padua.