lezing eiland delos

drijvend eiland aan de goddelijke ketting

 

Zeus had zijn oog laten vallen op de mooie Leto: zij werd een van de vele slippertjes van de oppergod. Zeus ontmoette Leto op de plek die later als Didyma (west-kust Turkije) bekend werd. Maar Zeus' vrouw Hera, die haar mans escapades doorhad, zorgde ervoor dat de zwangere Leto werd opgejaagd en nergens rust vond om te bevallen van haar tweeling. Totdat Zeus het drijvende eilandje Delos vastlegde; daar werden Apollo en Artemis geboren. Daarom werden naast Delfi zowel Delos als Didyma door Apollo begunstigde plaatsen.

Delos mag dan een klein eiland zijn, vanaf de derde eeuw vC werd Delos naast een religieus centrum tevens een belangrijk handelscentrum met een gemêleerde bevolking. Toen kregen ook andere goden een plekje op het eiland, zoals Sarapis.

In deze lezing gaat archeologe Annet van Wiechen in op de geschiedenis en op het belang van dit heilige Apollo-eiland. Op Delos zijn nu alleen maar ruïnes, die vanaf 1873 nauwkeurig worden opgegraven door de Fransen.
Indrukwekkende resten van huizen met kleurrijke mozaïeken en tempels, een viermaal levensgroot marmeren mannentorso en beelden van schalkse godinnen, een rijk echtpaar of van beschermende leeuwen ....

Delos is een heerlijk ruïne-eiland vol mythen & geschiedenis!