lezing carthago

"... overigens ben ik van mening dat ...."

 

Even stil staan bij het ontstaan, de geschiedenis en de ondergang van Carthago.
We beginnen bij de Phoeniciërs (huidige Libanon) die de stad Carthago (Tunesië) in de negende eeuw vC stichtten en hebben niet alleen aandacht voor de archeologische vondsten, maar ook voor de verhalen (koningin Dido). Carthago werd een rijke handelsstad en tegenstander van het opkomende Rome.
In de derde Punische oorlog werd de stad in 146 vC door de Romeinen verwoest. Een verwoesting waarop de oude Cato in zijn redevoeringen steeds aandrong (Ceterum censeo Carthaginem esse delendam), maar die hij zelf niet meer meemaakte.
De stad kreeg een nieuw leven door toedoen van keizer Augustus. Door de werken van Augustinus weten we meer over het christelijke Carthago dat in 439 door de Vandalen werd ingenomen en waar een interne christelijke richtingenstrijd woedde. Vanaf 533 was de stad in Byzantijnse handen en enkele kerken werden toen gerestaureerd en herwijd.

Aan het eind van de achtste eeuw werd het gebied door moslims veroverd. Tijdens de achtste kruistocht wist de Franse koning Louis IX in 1270 het toen onbelangrijke Carthago te veroveren, maar hij overleed niet lang daarna bij Tunis.

In de negentiende eeuw begonnen de eerste opgravingen. Sinds 1979 staan de ruïnes van Carthago op de Unesco Werelderfgoedlijst.