tapijt van bayeux

door wie, wanneer, in opdracht van wie & waarom

 

In het Musée de la Reine Mathilde (Bayeux) hangt het zg. tapijt van Bayeux. Het is geen tapijt, maar een wandborduurwerk van ongeveer 50cm hoog en ruim 70m lang met geborduurde opschriften in eenvoudig Latijn. De hoofdvoorstelling is vaak aan de boven- en de onderkant voorzien van een rand waarin (fabel)dieren en mensen zijn weergegeven die niets of juist alles met het verhaal te maken hebben!

Afgebeeld is hoe de oude koning van Engeland, Edward de Belijder (the Confessor, koning van Engeland van 1043 tot 5 januari 1066 en getrouwd met Harold's zuster Edith), zijn heraut en tevens zwager Harold (II, geboren 1022) naar Willem van Normandië stuurt, waarschijnlijk om zijn belofte - Willem is zijn opvolger - opnieuw te bevestigen. Harold zweert uiteindelijk trouw aan Willem. Wanneer hij terugkomt brengt Harold verslag uit van zijn missie aan koning Edward.

Na de dood van Edward en direct na diens begrafenis wordt Harold koning van Engeland, tegen de afspraken in. Hertog Willem beveelt schepen te bouwen en met soldaten en paarden steekt hij het kanaal over. Op 14 oktober 1066 vindt de veldslag bij Hastings plaats. Resultaat: Harold wordt gedood en hertog Willem wordt Willem de Veroveraar én koning Willem I van Engeland.

Dit unieke stuk textiel houdt al meer dan een eeuw wetenschappers bezig. Honderden artikelen en boeken zijn erover geschreven. Door wie, wanneer, in opdracht van wie en waarom werd het tapijt van Bayeux gemaakt?
En wat gebeurde er met het tapijt na de middeleeuwen?