OudWeb-log - voorbije toekomstdonderdag 30 april 2015
flora bloemen goden italië | florence jaar (getijden) & maanden renaissance 

geschilderde lente 

Rondlopend in het Uffizi (Florence) sta je dan ineens – in het 'echt' – voor de Lente, Primavera van Alessandro Botticelli: ruim 3 bij 2 meter kleur, honderden verschillende bloemen, negen sierlijke gestalten, donkere bomen en (kunsthistorische) raadsels!  

Botticelli schilderde deze enorme Lente in opdracht van de Medici-familie. Waarschijnlijk bedoeld om de liefde – Venus staat in het midden – en de lente weer te geven ter gelegenheid van een Medici-huwelijk dat in lente 1482 zou plaatsvinden, maar dat enkele maanden uitgesteld werd wegens een sterfgeval in de familie.

Het is een werk vol bloemen en dubbele bodems. Hier is niet de plek om het werk uitgebreid te bespreken (klik hier voor afbeelding), nu alleen aandacht voor Flora, de godin van bloemen en vruchtbaarheid. Ze behoorde tot de oude Romeinse godheden en haar feest (Floralia) werd gevierd van 28 april tot 3 mei. Botticelli heeft haar geschilderd in een lang wit gewaad vol bloemen. Ze draagt een bloemenkrans op haar hoofd en een rond haar hals.

In de plooi van haar gewaad heeft ze wite, roze en rode rozen. Ze lijkt op het punt te staan die rond te strooien. Net als Venus kijkt ook Flora ons – de beschouwer – aan.
Alsof ze van plan is die rozen naar ons toe te gooien ... mooie gedachte voor vandaag!

woord © conens & van wiechen