OudWeb-log - voorbije toekomstdonderdag 04 juni 2015
dood flora bloemen frankrijk | parijs 

ontroerd door dat ene moment 

In 1803 kocht de stad Parijs in het oostelijke deel van de stad een groot stuk land dat eens in bezit van François d'Aix, père La Chaise (1624-1709), jezuïet en biechtvader van Lodewijk XIV. Parijs wilde hier een model-begraafplaats aanleggen en dat werd in 1804 gerealiseerd. Deze Cimetière de l'Est werd al snel bekend onder de naam van de vorige landeigenaar Cimetière du Père-Lachaise. Om meer bekendheid te genereren bouwde men in 1817 een neo-gotisch mausoleum voor het beroemde paar Abélard († 1142) en Héloïse († 1164) en bracht men hier ook de stoffelijke resten van Molière en La Fontaine naar toe. Vanaf die tijd werden veel bekende Fransen en buitenlanders op dit kerkhof begraven.

Velen komen hier het grafmonument van hun favoriete kunstenaar of schrijver bezoeken of het nu Chopin, Bizet, Delacroix, Sarah Bernhardt, Marcel Proust, Oscar Wilde, Edith Piaf, Karel Appel of Jim Morrison. Deze begraafplaats is een prachtige bezienswaardigheid. Soms word je opgenomen in een toeristenstroom, elders wandel je alleen tussen de graven, in alle rust & in de natuur.

Bij zoveel mooie – en ook protserige – stenen graf-overdaad ontroert op het graf van een onbekende weduwe juist dat ene detail met zonnestraal & jong, fris plantje ... 

beeld & woord © conens & van wiechen