OudWeb-log - voorbije toekomstdinsdag 17 maart 2015
egypte | cairo islam | kunst & architectuur spanje | al-andalus 

eenvoudig via bloeiend naar vlecht-kufisch 

Vanaf eind achttiende eeuw noemden (westerse) geleerden het hoekige Arabische schrift van de vroege islamitische periode 'kufisch', naar de staf Kufa (Irak) – toen een belangrijk cultureel en religieus centrum. Het hoekige schrift leende zich erg goed om in de architectuur gebruikt te worden en wordt dan ook tot op de dag van vandaag gebruikt. Een goed voorbeeld is te zien de moskee van Córdoba bij de gebedsnis (mihrab). In het Arabisch is te lezen dat de vorst al-Hakam (r. 961-976) deze gebedsnis – omgerekend naar onze jaartelling – in 965 liet bouwen.

Door de eeuwen heen werd het kufisch decoratiever. De verticalen van de letters kregen blad- of bloemachtige uiteinden. Dit wordt – toepasselijk – het 'bloeiend' kufisch genoemd. Dit voorbeeld komt uit de al-Hakim mosee in Cairo (begin elfde eeuw) en een ander voorbeeld op een tiende-eeuws ivoren doosje uit Córdoba vindt u hier.

In de veertiende-eeuwse stucdecoraties van de Alhambra-paleizen in Granada hebben de kufische letters nog langere uithalen naar boven die elkaar gevlochten zijn. Je zou dit het 'vlecht-kufisch' kunnen noemen! Al deze Arabische teksten zijn (door specialisten) te lezen. Voortdurende voorspoed staat als heilswens op veel plaatsen in de Alhambra-paleizen.

In middeleeuws Europa had men oog voor het decoratieve aspect van het kufisch. Morgen komen we dat pseudo-kufisch tegen in een Franse kloostergang.

beeld & woord © conens & van wiechen