OudWeb-log - voorbije toekomstdonderdag 19 maart 2015
spanje | camino de santiago spanje middeleeuwen israël & palestijnse geb | jeruzalem verhalen | legenden 

kufisch in zilver 

Volgens de legende zouden de leerlingen van Jezus een houten kist hebben gemaakt voor enkele belangrijke relikwieën. Deze kist met inhoud kwam in de zevende eeuw
– toen de Perzen Jeruzalem veroverden – in Spanje terecht en werd in de negende eeuw in de kathedraal van Oviedo (N-Spanje) geplaatst. In de elfde eeuw werd men nieuwsgierig. Wat zit er eigenlijk in die kist? Men opende de kist en inventariseerde de inhoud. Een latere versie van die inventaris meldt o.a. een stukje van het heilig kruis, een van Judas' dertig zilverlingen, een druppel moedermelk van Maria, een stukje van Jezus' luier, een haar van Johannes de Doper ......... etc.
Fantasie had de middeleeuwer zeker!

Eind elfde of begin twaalfde eeuw kreeg de houten kist een prachtige zilveren buitenkant. Aan de voorkant werd een zegende Christus in majesteit weergegeven. Dat wil zeggen dat Christus' mandorla is omgeven door vier engelen en de twaalf apostelen. Rondom is de scène ingekaderd met een brede decoratieve rand met pseudo-kufisch.

Net zoals in Moissac hebben ook hier 'revolutionairen' huisgehouden. In 1934 werd de ruimte waarin de relieken-kisten stond met dynamiet opgeblazen. Een moeizame restauratie volgde en in 1942 stond de zilveren kist weer op zijn vertrouwde plek.

beeld & woord © conens & van wiechen