OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstvrijdag 20 maart 2015
italië | puglia - apulië middeleeuwen verhalen | bijbel 

maria & geschilderd kufisch 

Een heerlijk stukje Italië: Otranto op de hak. We kwamen er om op de twaalfde-eeuwse kerkvloer Alexander de Grote te zien vliegen. En inderdaad ... we zagen hem vliegen. We hadden gevonden wat we zochten, maar we kwamen onverwachts nog meer leuks in Otranto tegen: een maartse spinario en een Byzantijns kerkje uit de tiende eeuw. Zelfs een gedeelte van de middeleeuwse muurschilderingen in Byzantijnse stijl is bewaard gebleven. Traditionele themata, zoals Maria met Kind in de absis .... beschadigd, maar nog goed te herkennen.

De dertiende-eeuwse schildering van de absisboog is links nog goed bewaard en .... inderdaad de boog is versierd met Arabische letters (kufisch). Er staat niets te lezen, maar men vond de sierlijkheid van deze lettervormen in de middeleeuwen mooi en daarom werden ze – zowel in Europa als in Byzantium – als decoratie gebruikt.

Otranto: heerlijk veel te zien én het is tijd (weekend voor de boeg!) om van die zee te gaan genieten, in het haventje met wijn en gefrituurde inktvis .... .

beeld & woord © conens & van wiechen